Britanac pomoću detektora za metal otkrio neverovatan deo istorije koji se smatrao izgubljenim

Kevin Daket, 49-ogodišnji lovac na blago iz Velike Britanije, naišao je nedavno na neverovatno otkriće. Dok je istraživao polje u blizini mesta Market Harboro u Nortamptorširu (Engleska), on je pronašao nedostajući deo ukrasa krune kralja Henrija VIII, čime je rešio misteriju staru 400 godina, budući da se nije znalo gde su ovi ukrasi nestali.

- Tog dana sam naišao na ne tako zanimljive stvari. Na neki tanjir od folije iz sedamdesetih godina, čepove od flaša mleka i slično. Međutim, u jednom trenutku mi je detektor zapištao, pa sam odmah počeo da kopam. Na moje iznenađenje, našao sam figuricu za koju sam odmah po odsjaju video da je zlatna - rekao je Daket za list San, objašnjavajući kako je do otkrića došlo.

Foto: Facebook.com/@henry8crownjewel

Nakon ispiranja od zemlje, on je primetio da figurica ima inicijale SH, za koje je odlično znao da su se koristili samo za kralja Henrija VIII (Sveti Henri). Zato se odmah javio Muzeju istorije kraljevske palate (Historic Royal Palaces) kako bi video o čemu se radi

- Ne mogu da zaboravim osećaj uzbuđenja kada sam video repliku figure na kruni kralja Henrija VIII, koja je napravljena da bi pokazivala posetiocima kako izgleda. U istom trenutku ja sam držao original, koji je bio uklonjen sa nje. Presrećan sam što sam je našao i što će svet moći sad da uživa u njihovom izgledu i da ih proučava - zaključio je Daket.

Nakon što se proces verifikacije autentičnosti figra završi, Kevin će morati da je proda Britanskom muzeju po ceni koju odredi nezavisna komisija. Svakako, verujemo da će cena biti pristojna. 😊

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Henri VIII

#Otkriće

#detektor za metal

#kruna