Tihanovskaja nominovana je od strane litvanskog predsednika

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda nominovao je belorusku opozicionarku Svetlanu Tihanovskaju za Nobelovu nagradu za mir. Tihanovskaja živi u Litvaniji još od predsedničkih izbora u avgustu prethodne godine nakon što je postojala otvorena mogućnost da završi u zatvoru.

Nakon izbora u kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu nad Svetlanom Tihanovskajom širom Belorusije su krenuli masovni protesti. Hiljade protestanata je izašlo na ulice, sa tim da je nedostajalo političko vođstvo zato što su gotovo svi opozicioni lideri ili pobegli iz države ili se nalaze iza rešetaka.

Tihanovskaja je bivša učiteljica koja je se kandidovala za predsedničke izbore nekon što je njen muž kao opozicioni bloger uhapšen pre izbora. Iz kancelarije Tihanovskajje u Viljnusu navodi se da ona zahteva da Lukašenko siđe sa vlasti, oslobodi uhapšene protestante i održi slobodne izbore.

Prethodne nedelje, Tihanovskaja je pozvala Evropsku uniju i Sjedinjene države da preuzmu "hrabrije i jače" akcije sa ciljem da se prekine Lukašenkova vladavina.

Prijave za Nobelovu nagradu za mir se završavaju 31. januara, a pobednik će biti određen u novembru. Prethodne godine Nobelova nagrada za mir je otišla svetskom programu Ujedinjenih nacija za hranu.

Autor: Redportal.rs

#Belorusija

#Lukašenko

#Tihanovskaja