Efektivnost je smanjena

Fajzerove studije kao i Univerziteta iz Teksasa su pokazale smanjenje nivoa antitela, što ne znači da vakcina ne bi bila neefektivna protiv nove mutacije.

Istraživanje je izvršeno nad krvnim nalazima ljudi koji su već primili vakcinu. Studije su limitirane jer se ne vidi potpuna reakcija na nove mutacije iz Južne Afrike.

Istraživanja pokazuju da nema potrebe za novom vakcinom, Fajzer i BioNTech su spremni da reaguju ako se dokaže da su vakcine neefektivne na novu mutaciju virusa.

Naučnici trenutno istražuju virus sa potpuno novim setom mutacije i očekuju potpune rezultate za oko 2 nedelje.

Ranija istraživanja su već bila objavljenja, koja nisu imala toliko optimistične pretpostavke. Doduše, korišćene su različite metode u istraživanju ali broj antitela pronađenih kod vakcinisanih je znatno manji od očekivanog.

Jedan od mogućih razlika jeste što je Fajzer koristio inžinjerisan coronavirus dok su studije sa Kolumbije koristile pseudovirus koji je drugačiji od koronavirusa.

Fajzerovo istraživanje je ipak zabeležilo dobre rezultate protiv mutacije koja je nastala u UK. To istraživanje je takođe izvršeno na varijanti koronavirusa a ne pseudovirusu kao sa Kolumbije.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Južna Afrika

#Vakcina

#mutacija