Testiranje je sprovedeneo u Indoneziji

Manjak podataka o efektivnosti vakcine iz različitih država može poljuljati poverenje kod ljudi kako govore eksperti.

Podaci iz Indoneziji od vakcini CoronaVac pokazuju da je 65.3% efektivna, što je manji procenat nego u Brazilu i Turskoj gde je takođe testirana vakcina.

- Ovi rezultati su u skladu sa propisanim minimumom efikasnosti od SZO koja je 50% - kako je izjavila Peni K. Lukito iz BPOM.

Predsednik Joko Vidodo će primiti vakcinu u sredu kao deo prioritetne grupe, Indonezija je po navodima SZO uradila najmanje u sprečavanju virusa u jugoistočnom delu Azije.

Ipak, zdravstveni eksperti su vrlo skeptični prema vakcini i koliko će ona biti efikasna kao i da li će logistički biti moguće preneti tolike količine vakcina na sva ostrva.

Dejl Fišer iz Nacionalnog Univerziteta Singapura je izjavio za Rojters da neizbacivanje podataka u javnost može biti veliki problem.

- Komuniciranje je bitnije više nego ikad - rekao je Fišer

Indonezija je do sada izgubila više od 24.000 života i imala 836.700 zaraženih. Preko 10% smrtnosti je zabeleženo u poslednje 2 nedelje.

Istraživanje u Brazilu je pokazalo da je vakcina 78% efektivno dok je u Turska zabeležila 91,25 % efektivnosti po analizama koje su izbacili.

Samo će 3 miliona doza CoronaVac vakcine biti dostupno u Indoneziji. Za sada je poslato 1.2 miliona doza u 34 provincije.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Vakcina

#indonezija

#kina