Roditelji neobavešteni!

Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je danas rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove Zamak na Voždovcu, u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci.

Kako je rekao sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, inspektori su konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

IZVOR: TW / @HabibovicJasmin

Gak je naveo da će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega, kaže, očekuje da vrtić bude i trajno zatvoren. U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću Zamak, prosvetna inspekcija Grada Beograda konstatovala je da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača za broj upisane dece. Kako se navodi, zaposleno je 4 umesto 8 vaspitača koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, a nisu ni angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra-saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite.

Takođe, zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad. Gak je istakao da je to nedopustivo i da će insistirati da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni, navodi se u saopštenju Gradske uprave. U sredu, 20. januara, na društvenim mrežama se pojavio snimak u kojem su deca izložena nasilju u tom privatnom vrtiću na Voždovcu.

Roditelji su se jutros okupili ispred vrtića jer nikakvo obaveštenje o zatvaranju nisu dobili, već su se informisali samo preko medija.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#maltretiranje dece

#vrtić

#zamak

#zatvaranje