Kovid psi efikasniji od bilo kog testa? 😮

U specijalnom trenažnom centru podignutom u kontejneru za prenos robe u češkom planinskom selu Renda vežbaju se psi Kap i Laki.

Njuše 6 posuda, svaka sa parčetom tkanine sa mirisom pacijenata zaraženih COVID-19, zdravih osoba ili lažnih tkanina. Tim trenera pasa samostalno radi sa njima i, sudeći prema testovima, za sada im je uspeh identifikacije uzoraka sa mirisom zaraženih čak 95%.

Studija je dizajnirana tako da proveri sposobnost pasa da detektuju COVID-19 i na osnovu toga stvori metodologiju koja se može primeniti na pse u borbi protiv pandemije.

Cilj je da se efikasno pregleda veliki broj ljudi za kratko vreme uz pomoć pasa.

Još pre više od 10 godina slični testovi sa psima su rađeni i u SAD, gde je potvrđena sposobnost pasa da nanjuše tkaninu koju nosi osoba sa određenom bolesti. Virus menja ljudsko tkivo i stoga mu i menja miris - i to toliko da su psi sposobni odmah da je detektuju i izdvoje iz mase drugih mirisa.

MOGUĆNOST DETEKTOVANJA OD 100%?

Uzorci korišćeni u testiranju se dobijaju lako: samo se parče tkanine protrlja o kožu zaražene osobe. Jedino što tim mora da osigura jeste da je tkanina oslobođena virusa jer u suprotnom se rizikuje da se i psi zaraze.

Koristeći se istom metodom uzimanja uzoraka i tim iz Finske je koristio pse na helsinškom aerodromu - i prijavio stoprocentnu uspešnost!

Pored Finaca i Čeha, iste eksperimente sprovode i Nemci i Francuzi. Izgleda da nas uskoro čekaju i specijalni kovid psi. 🌝

Autor: phys.org / redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Korona virus

#covid

#covid 19

#korona

#koronavirus