Informacije koje mogu biti od pomoći

Dr Dragan Soldo rekao je da je razlika između gripa i COVID-19 u kijanju i curenju nosa. Kod gripa se ovaj simptom javlja, a kod COVID-19, uglavnom ne.

Postoje klinički simptomi koji se mogu dovesti u vezu sa COVID-19. Visoka temperatura, kratak dah i otežano disanje su znaci da je neophodno da se javite lekaru, naročito ako znate da ste u periodu od 14 dana bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen ovim virusom. Međutim, ovi simptomi nisu specifični samo za COVID-19, već i za grip ili neke druge bolesti, kao što je bakterijska upala pluća.

Foto: Pixabay.com

- Po mom iskustvu, gotovo da i nema specifičnih simptoma na temelju kojih bi se moglo reći da je li nešto grip ili COVID-19 samo na temelju jednostavnog kliničkog pregleda. Na temelju razgovora sa osobama koje su bile pozitivne na ovaj virus, mogu reći da je u nekim slučajevima razlika bila možda samo u težini simptoma, ali to je vrlo individualno i zavisi o zdravstvenog stanja pacijenta. Kao malu distinkciju primetio sam i to da kod gripa obično curi nos, dok je kod COVID-19 češće začepljen - kaže prim. dr Miroslav Venus.

Autor: redportal.rs / 24sata.hr

#COVID-19

#corona

#grip

#korona

#simptomi