Mere ostaju na snazi do sredine sledeće nedelje

Sednica Kriznog štaba održana je danas od 13.00 časova. Nakon završetka sednice javnosti su se na konferenciji za štampu obratili članovi Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović i dr Srđa Janković.

Pre završetka sednice javnosti se obratio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je sednicu napustio ranije. Kako je rekao, popuštanje mera odloženo je do sredine sledeće nedelje.

Foto: Tanjug

- Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome. Očekuju da će tada trendovi biti jasniji i da će moći da se izjasne. Razumem njihove razloge, ali ova kriza nije samo zdravstveno već i ekonomska. Zato mere moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski aspekt - rekao je Vesić za Kurir nakon izlaska sa sednice.

Na konferenciji za medije, struka je pre svega potvrdila reči zamenika gradonačelnika i građane obavestila o tome da do sada donete mere trenutno ostaju na snazi, a da će ponovo situaciju razmatrati sredinom sledeće nedelje.

- Deluje da epidemiološka situacija ima tendenciju poboljšanja, ali situacija nije kontrolisana. Na ovim merama insistiramo, bez bilo kakvog odvajanja ili drugog stava. Treba očuvati ovu situaciju - naglasio je Tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović takođe je rekao da zvanično Grčka nije uvela kovid pasoše, već je rekla da je spremna za uvođenje kovid pasoša ukoliko takva odluka bude donesena na nivou EU. Međutim, na jučerašnjem sastanku u Briselu moglo se čuti ozbiljno protivljenje kovid pasošima i to iz najuticajnijih država Unije.

- Inače, tako nešto ćemo pratiti. Naša Vlada je u direktnom kontaktu sa Grčkom - istakao je Tiodorović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Poručio je da mere moraju da se poštuje i da treba da očuvamo ovu što mirniju situaciju kao i da građani treba da se vakcinišu u što većem broju.

- Gotovo ni jedna zemlja u našem okruženju nema ovoliko vakcina sa koliko mi raspolažemo - istakao je on.

Profesor Tiodorović je rekao da bi epidemija u našoj zemlji praktično mogla da bude okončana za 2-3 meseca. Naznačio je da će se to desiti samo ukoliko nastavimo da budemo disciplinovani u pogledu poštovanja donetih mera i ukoliko vakcinacija bude išla po planu.

- Ako što više ljudi uspemo da vakcinišemo, možda ćemo uspeti da se stekne kolektivni imunitet - rekao je Tiodorović.

Imunolog Srđa Janković govoreći o vakcinaciji istakao je da se vakcine ne savetuju trudnicama i da, dok se ne urade potrebne studije, trudnice se neće vakcinisati u Srbiji, kao ni u drugim zemljama.

- Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mere opreza - objasnio je dr Janković.

Govoreći o ženama koje planiraju trudnoću u narednom periodu, dr Srđa Janković je rekao da bi nakon vakcine trebalo odložiti trudnoću na neko vreme. Ipak, kako je posebno istakao, "nebulozne su tvrdnje" da se ne sme zatrudneti godinu dana nakon primanja bilo koje vakcine protiv koronavirusa. Istakao je da je taj period značajno kraći i da se meri nedeljama, a ne mesecima i godinama. Takođe, nema bilo kakvih dokaza da bi bilo koja od registrovanih vakcina mogla negativno uticati na plodnost muškaraca ili žena.

Autor: redportal.rs

#janković

#konferencija

#krizni štab

#kriznog štaba

#tiodorović

#vakcinacija

#vakcine

#vakcinisanja

#vakcinisanje