Dozvola se odnosi na trudnoće do 14. nedelje

Poslanici donjeg doma parlamenta u Argentini izglasali su zakon koji legalizuje abortus u najvećem broju situacija, a izglasan je na predlog predsednika Alberta Fernandeza, što je i njegov odgovor na konstantne zahteve aktivistkinja za ženska prava.

Zakon treba da dobije podršku Senata, a očekuje se da će debata u gornjem domu parlamenta biti održana pre kraja godine. Odnos glasova u donjem domu parlamenta bio je 131 za i 117 protiv, uz 6 uzdržanih glasova.

Demonstranti koji su na strani dekriminalizacije abortusa proveli su noć ispred zgrade parlamenta u Buenos Ajresu. Mnogi od okupljenih su nosili zelene maske koje su postale simbol ovog protesta.

U blizini građana koji su okupljeni da pozdrave ukidanje abortusa, nalazila se grupa onih koji su se protivili ideji ukidanja abortusa. Latinska Amerika ima jedne od najrestriktivnijih zakona kada je u pitanju abortus, a tome u prilog ide i homogeno katoličko stanovništvo. Meksiko Siti, Kuba i Urugvaj su retka mesta u regionu gde žene mogu da abortiraju u prvih 12 nedelja trudnoće, bez obzira na okolnosti.

Zbog abortiranja na tajnim lokacijama i pod nebezbednim okolnostima, oko 38.000 žena je hospitalizovano u Argentini.

Autor: AP / redportal.rs

#Argentina

#abortus