Da li je oduvek bilo tako?

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Državama prosečni životni vek žena iznosi 81 godinu. Za muškarce je 76 godina. Širom sveta žene u proseku žive duže. Pa zašto žene imaju tendenciju da nadžive muškarce?

Dva glavna uzroka su biološki. Prvi uzrok odnosi se na razlike u polnim hormonima. Žene proizvode više estrogena i manje testosterona nego muškarci. Estrogen pruža zaštitu protiv niza bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, prema studiji iz 2017. godine u časopisu Biology of Sex Differences.

S druge strane, visoki nivoi testosterona povezani su sa povećanim rizikom od nekih bolesti, poput raka endometrijuma i dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca, prema studiji iz 2020. godine u časopisu Nature Medicine. Testosteron je takođe povezan sa rizičnim ponašanjem i višim nivoima agresije, što može povećati rizik od umiranja u mlađim godinama.

U igri je i genetska komponenta. Ljudi imaju dva polna hromozoma: X i Y. Žene imaju dva X hromozoma, a muškarci imaju X i Y. Ako malo bolje razmislite, Y hromozom je X hromozom sa "nedostajućom nogom". Nedostaje genetski materijal Žene imaju ovaj dvostruki Ks hromozom - dodatni genetski materijal - koji im omogućava, na primer, da imaju rezervni plan ako postoji loša mutacija jednog od dva X hromozoma. Drugi X ih ionako može pustiti da žive. To je slučaj sa bolestima kao što su hemofilija, vrsta poremećaja krvarenja i Dačeneova mišićna distrofija, koja uzrokuje progresivno slabljenje mišića.

Ova biološka prednost ženama daje u proseku nešto manje od godinu dana dužeg životnog veka kada su mlađe odrasle osobe u poređenju sa muškarcima, prema studiji iz 2003. objavljenoj u časopisu Population and Development Review na više od 11.000 bavarskih katoličkih monahinja i monaha koji su živeli između 1890. i 1995. U strogim religijskim uslovima muškarci i žene imaju sličan način života, a oba pola izbegavaju rizična ponašanja; stoga je njihova razlika u dugovečnosti verovatno biološka. Međutim, studija ne izveštava o očekivanom životnom veku od rođenja, već od mladog doba, pa je razlika u ukupnom očekivanom životnom veku verovatno veća. Biologija ženama u proseku daje oko dve dodatne godine života.

Pored toga, kada su novorođenčad u okruženjima sa posebno visokim stopama smrtnosti, kao što su tokom jake gladi i epidemija i kada porobe, bebe devojčice imaju veće stope preživljavanja od dečaka, prema studiji iz 2018. godine bjavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Ali, u proseku, žene žive četiri ili pet godina više od muškaraca. Dakle, šta predstavlja ostatak njihove prednosti preživljavanja?

Socijalni faktori igraju veliku ulogu. Muškarci češće puše cigarete i piju alkohol nego žene; oko 35% muškaraca u svetu puši u poređenju sa 6% žena. Žene imaju veće šanse da veruju u zdravu ishranu, a muškarci će više voleti masne obroke i jesti brzu hranu, prema pregledu studije za 2020. godinu u časopisu Advances in Clinical and Experimental Medicine. Žene 33% više posećuju lekara, izuzimajući negu u vezi sa trudnoćom, nego muškarci, prema studiji CDC-a iz 2001. godine.

Ali nemoguće je potpuno razdvojiti biologiju i socijalne efekte da bi se objasnili fenomeni kao što je zašto muškarci učestvuju u rizičnijim ponašanjima. Oboje imaju tendenciju da utiču na polnu razliku u očekivanom životu. Interakciju između to dvoje je "nemoguće podeliti".

Jaz u očekivanom životu nije uvek bio tako širok kao sada. Detaljni podaci o smrtnosti pokazuju da žene nisu živele duže od muškaraca otprilike do početka 20. veka, navodi se u izveštaju Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja. Pre toga, zarazne bolesti su se raširile i prilično podjednako pogodile oba pola. Pored toga, žene su često umirale tokom porođaja.

Od tada, očekivani životni vek žena nije uvek porastao onoliko koliko je mogao. Počev od sredine 1970-ih, jaz između potencijala i posmatranog očekivanog životnog veka počeo je da se povećava kod žena zbog pušenja cigareta, navodi se u izveštaju Nacionalnog istraživačkog saveta iz 2011. godine. Do 2005. godine žene su u proseku živele 2,3 godine manje nego što se očekivalo, jer je toliko žena počelo da puši.

Autor: redportal.rs

#muškarci

#žene

#životni vek