Nije to ceo život bilo tako. Kupio je stan, sredio sve, a žena ga isterala

Pre nešto manje od nedelju dana na Fejsbuku su osvanule uznemirujuće fotografije beskućnika koji leži u travi okružen limenkama piva, a Ruskinja Ina, koja ih je postavila na ovu društvenu mrežu, nije mogla a da ne pokuša da mu pomogne. Uslikavši ga, kroz nekoliko prozborenih rečenica saznala je da je čovek srpskog porekla i bez oklevanja odlučila da se obrati njegovim sunarodnicima.

Potpuno je prljav i sa ranom na čelu. Policajac koji je stigao po pozivu pokušao je da ga nagovori da krene sa Hitnom pomoći u bolnicu. Taman kad je uspeo, Hitna pomoć je odbila da dođe. Ponovo sam pozvala policiju da pitam da li imamo neku službu ili nešto u blizini i šta se radi u ovim situacijama. 

Našla sam jednu organizaciju, ali saznajem da uzimaju samo državljane Ruske Federacije i Republike Belorusije i poručuju mi da se obratim socijalnoj patroli, te da oni imaju svoje centre za noćenje i pružaju medicinsku pomoć, ali samo ljudima u strogo trezvenom stanju. Danas to nisam videla kod ovog Srbina, čekamo naredne dane da bi mogli da razgovaramo.

- Molim vas podelite! U Reutovu se pojavio Srbin beskućnik. Ko ima pristup nekim srpskim zajednicama, neka se javi - napisala je Ina na Fejsbuku.

U narednim postovima Ina je objasnila kako je uspela da porazgovara sa čovekom i te razgovore snimi, te je iz njih saznala da je reč o Stanku M. iz Leskovca, da zapravo nije reč o beskućniku, da ne radi i nema dokumenta, te ne može da se zaposli. Na njeno pitanje gde živi, rekao je na ulici, na klupi i da nema hranu. Inin utisak bio je da nije reč o zavisniku od alkohola, već čoveku u teškoj životnoj situaciji. I bila je u pravu!

Posle samo nekoliko sati počeli su da se javljaju ljudi sa juga Srbije prepozanjući molera iz Predejana, koji je pre više od dve decenije napustio rodni kraj. Neki od njih tražili su adresu na kojoj je viđen, interesovali se za njegovu porodicu i pokušavali da stupe u kontakt sa njima. Rusi, ali i Srbi koji tamo žive i rade nudili su vikendice, kuće, poslove, kartu do Srbije i drugu neophodnu pomoć kako bi sklonili Stanka sa ulice.

Foto: Facebook.com

U daljim obaveštenjima na Fejsbuku Ina je objasnila kako je policajac ponudio Stanku da kontaktira suprugu ili ćerku, što je on odbio. Među komentarima bilo je mnogo onih koji su krivili upravo suprugu što je završio na ulici. Istovremeno, njoj se javio Stankov poznanik Bojan koji je spremno otišao na mesto na kojem je viđen.

Pre dva dana, 13. jula stigla je vest da Stanko više nije na ulici, da su zemljaci došli po njega, te se Ruskinja nada da je dobro. Reč je, pored Bojana Ivkovića, o Srđanu Aranđeloviću, Stankovom daljem rođaku koji ga je uputio kod lekara.

- Okupan je, obrijan, ima gde da spava, ima i nekog ko je s njim po ceo dan - kaže Srđan.

- On nije beskućnik. On je kupio stan od 100.000 dolara nadomak Moskve. U Predejanu ima trospratnu kuću. Pomaže brata iz Srbije, podiže porodicu u Rusiji - pobraja Bojan Ivković, zemljak.

Bojan takođe živi i radi u Rusiji. Stanka poznaje godinama. Opisuje ga kao vrednog, sposobnog. Kaže da je u Rusiju došao sa ženom i starijim detetom koje se rodilo u Predejanu, a da su u Rusiji dobili i drugo dete. Kaže da je svojim radom zarađivao, radio kod bogatih ljudi, kućio se, kupovao automobile, odvajao novac za letovanja.

Stanko M. ima strica Jovu u Beogradu. On je čuvši za nesrećnu sudbinu bratanca kontaktirao unuke, potom i poznanike iz Moskve, u kojoj je sam radio i sa sobom poveo sina svog sada pokojnog brata. Svi oni su mu potvrdili loše vesti.

Kaže i da zna da su mu prijatelji već pomogli, te da su ga smestili u jedan stan. Žali za godinama koje su protekle dok nije podigao svoj dom.

- Nije to ceo život bilo tako. Kupio je stan, sredio sve i ona ga isterala - kaže potvrđujući navode prijatelja o tome da je bogatstvo stekao sa svojih deset prstiju i da su se u braku desile nemile stvari.

Prethodno, u komentarima na Inin apel pojavile su se brojne objave o teškom životu koji je vodio od zime - o alkoholu, nemaštini, batinama...i porodica iz Srbije. Stankovu priču najbolje je zaključila humana Ina napisavši da u Rusiji, srećom, "postoje pouzdani i stpljivi ljudi, koji su veći od porodice".

Autor: redportal.rs

#Moskva

#Srbin

#beskućnik

#stanko