Nova vrsta čoveka otkrivena je u centralnom Izraelu

Naučnici su u četvrtak rekli da su otkrili novu vrstu ranog čoveka nakon proučavanja komada fosilizovane kosti iskopane na mestu koje je koristila fabrika cementa u centralnom Izraelu.

Fragmenti lobanje i donje vilice sa zubima bili su stari oko 130.000 godina i mogli bi da iznude promenu ljudskog porodičnog stabla, rekli su istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Nešer Ramla homo - nazvan po mestu jugoistočno od Tel Aviva gde je pronađen - možda je živeo zajedno sa našom vrstom, Homo sapiens, više od 100.000 godina, a možda je čak i ukrštao, prema nalazima.

Rani ljudi, koji su imali vrlo velike zube i nisu imali bradu, možda su takođe bili preci neandertalaca, dodaje se u studiji, izazivajući sadašnje mišljenje da su naši evolutivni rođaci poreklom iz Evrope.

- Otkriće nove vrste homo je od velike naučne važnosti. Omogućava nam da smislimo ranije pronađene ljudske fosile, dodamo još jedan delić u slagalicu ljudske evolucije i razumemo migracije ljudi u starom svetu. - rekao je Israel Hershkovitz sa Univerziteta u Tel Avivu, jedan od vođa tima koji je analizirao ostatke.

Dr Josi Zeidner sa Hebrejskog univerziteta pronašao je fosile dok je istraživao rudarsko područje cementare Nešer u blizini grada Ramla, naveli su univerziteti u svojoj izjavi. Bageri su otkrili kosti na dubini od oko osam metara među kamenim alatima i kostima konja i jelena. Studija je pokazala da je Nešer Ramla podsećao na neandertalske grupe u Evropi.

- To je ono što nas navodi na pretpostavku da je ova grupa Nešer Ramla zapravo velika grupa koja je započela vrlo rano u vremenu i koja je izvor evropskog neandertalca - rekla je Hila Mai, fizički antropolog iz Centra Dan David i Instituta Šmunis iz Univerzitet u Tel Avivu.

Stručnjaci nikada nisu mogli u potpunosti da objasne kako su geni Homo sapiens bili prisutni u ranijoj populaciji neandertalaca u Evropi, rekla je Mej, a Nešer Ramla je možda odgovorna misteriozna grupa. Kost vilice nije imala bradu, a lobanja je bila ravna, rekla je. 3D analiza oblika kasnije je isključila vezu sa bilo kojom drugom poznatom grupom.

Mej je rekla da se poklapaju sa malim brojem zagonetnih ljudskih fosila pronađenih negde drugde u Izraelu, čak i ranije, koje antropolozi nikada nisu uspeli da postave.

- Kao raskrsnica puteva između Afrike, Evrope i Azije, Izraelska zemlja je poslužila kao lonac za topljenje gde su se različite ljudske populacije mešale jedna s drugom, da bi se kasnije širile Starim svetom - rekla je dr Rejčel Sarig sa Univerziteta u Tel Avivu.

Autor: redportal.rs

#Nešer Ramla homo

#ljudi

#mova vrsta

#čovek