Zašto američki zvaničnici vide TikTok kao problem?

Popularna aplikacija je možda najpoznatija po viralnim plesovima i drugim često komičnim videima. Ali TikTok je u vlasništvu kompanije sa sedištem u Kini, što izaziva zabrinutost da je to alat koji bi se mogao koristiti u svrhe koje štete nacionalnoj bezbednosti SAD. 🤔

Brojne američke države - uključujući Merilend, Južnu Dakotu, Teksas i druge - nedavno su zabranile ili blokirale aplikaciju na telefonima i drugim uređajima koje koriste radnici u državnim ustanovama. 📱

Govori se i o značajnijoj akciji: Brendan Kar, komesar Komisije za komunikacije SAD (FCC), nedavno je pozvao saveznu vladu da zabrani TikTok, a senator Marko Rubio je predstavio nacrt zakona kojim bi se upravo to postiglo, prenosi Telegraf. U međuvremenu, Bajdenova administracija radi na dogovoru da dozvoli kompaniji da posluje uz rešavanje bezbednosnih problema. Zašto američki zvaničnici vide TikTok kao problem? 🧐🧐

ŠTA JE PROBLEM SA TIKTOK-OM?

🔴 Uticaj i špijunaža, piše The Week.

Društvene mreže se redovno proveravaju zbog njihovog uticaja na Amerikance, setite se šta je bilo sa Facebook-om tokom predsedničkih izbora 2016. godine. Međutim, TikTok je u vlasništvu kineske kompanije, ByteDance, što dodatno komplikuje stvari. To nije ogranak Komunističke partije Kine", izveštava Vox, "ali kineski zakoni kažu da kompanija može biti primorana da pomogne kineskoj vladi".

To izaziva zabrinutost da bi kineski zvaničnici mogli da utiču na Amerikance manipulisanjem algoritma aplikacije. Bloomberg napominje da je američkom tinejdžeru zabranjen pristup platformi 2019. godine jer je kritikovao tretman Kine prema muslimanskim Ujgurima, iako je ta zabrana kasnije ukinuta. I kao i druge aplikacije za društvene mreže, TikTok prikuplja ogromne količine podataka o svojim korisnicima - veliki razlog zašto neke američke države sada zabranjuju aplikaciju sa vladinih uređaja.

- Sve ove stvari su u rukama vlade koja ne deli naše vrednosti i koja ima misiju koja je u velikoj meri u suprotnosti sa onim što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država - rekao je u decembru direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej.

- To bi trebalo da nas brine - dodao je on.

ŠTA NA SVE TO KAŽE TIKTOK?

TikTok očigledno ne želi da izgubi svoju američku publiku. Zato je kompanija pokrenula "Projekat Teksas", pokušaj da "izoluje osetljive podatke od svojih američkih korisnika tako da samo osoblje u SAD ima pristup". To je skup poduhvat, ali izvršni direktor TikTok Šu Zi Ču misli da to vredi uraditi.

- Veoma sam uveren da ćemo doći do rešenja koje će razumno rešiti probleme nacionalne bezbednosti - rekao je Ču u novembru. Ali taj napor očigledno nije ublažio zabrinutost američkih zvaničnika.

Autor: Telegraf

#Amerika

#SAD

#TikTok

#aplikacija

#zabrana