Cvekla pored toga što vašem tanjiru daje sjaj, veoma je hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja, piše Magazin Novosti.
Cvekla se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom. Ima malo kalorija, ali je bogata i vrednim vitaminima i mineralima. Posebno je bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca. Takođe sadrži dobru količinu mangana, koji je uključen u formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga i još mnogo toga. Osim toga, ima visok sadržaj bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.
📍 KRVNI PRITISAK
Cvekla bi mogla da izazove efekti snižavanja krvnog pritiska kao posledicu visoke koncentracije nitrata u ovom korenastom povrću. U vašem telu dijetalni nitrati se pretvaraju u azot-oksid, molekul koji širi krvne sudove i uzrokuje pad nivoa krvnog pritiska, piše Healthline.
📍 ZDRAVLJE PROBAVE
Cvekla pozitivno utiče i na probavni sistem. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom. Vlakna zaobilaze varenje i putuju do debelog creva, gde hrane prijateljske crevne bakterije.
Za VITKU figuru AMAL KLUNI zaslužna je OVA ISHRANA 🧐
ŠVEDSKA DIJETA koja NE SME da traje duže od 14 dana 😁
Namirnice za DOBAR holesterol 🥑🥜🥚
Autor: magazin.novosti.rs