Kontroverzne su i plastične kese napravljene od kukuruznog ili krompirovog skroba, za koje se pokazalo da su "biorazgradivi"

Kažu da su papirne kese dobra alternativa plastičnim, npr. za pakovanje voća i povrćau prodavnici. Napravljeni od recikliranog papira, biorazgradive su…

Međutim, neki stručnjaci kažu da pored izraženijih svojstava koja se mogu reciklirati, njihov uticaj na životnu sredinu može biti gori od plastičnih kesa. Pre svega, potrebno je više materijala za proizvodnju izdržljive papirne kese. Ovo uključuje hemijski tretirana vlakna. Osim toga, proizvodnja celuloze zahteva više energije i vode.

Iz tih razloga, vreću za jednokratnu upotrebu od svežih papirnih vlakana trebalo bi koristiti najmanje tri puta češće od plastične kese za balansiranje klimatskog uticaja.

Pored toga, neki stručnjaci kažu da mnogi proizvođači i dalje koriste plastičnu ili aluminijumsku foliju zalepljenu unutra kako bi sprečili da se papir pocepa kada dođe u kontakt sa vlagom. Takav obrađeni papir predstavlja problem jer ga je teško reciklirati.

Nemačko savezno ministarstvo životne sredine takođe ocenjuje papirne kese kao "ne mnogo bolje od plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu". Sve u svemu, ako se koriste papirne kese, obavezna je upotreba više puta, savetuju u Ministarstvu. Oko alternativa, poliesterske mreže za višekratnu upotrebu za voće i povrće su na vrhu skale održivosti.

Pamučne mreže su na drugom mestu, pod pretpostavkom da će se koristiti više puta. Međutim, moraju biti od organskog pamuka, inače proces proizvodnje može biti veoma štetan po životnu sredinu zbog velike upotrebe vode.

Kontroverzne su i plastične kese napravljene od kukuruznog ili krompirovog skroba, za koje se pokazalo da su "biorazgradivi", smatraju stručnjaci.

Jedan od zaključaka je da je kompostiranje nakon samo jedne upotrebe gubljenje resursa. Ako se, ipak, razgradive kese i dalje čine kao najbolja alternativa, trebalo bi ih prodati industrijskom kompostiranju radi naknadnog razlaganja. Materijal se neće pravilno razgraditi ni na jednom mestu za kompost.

Autor: redportal.rs

#kese

#papir

#plastika