Vlada pozvala građane da koriste platnene kese i korpe

Od danas je u Hrvatskoj zabranjeno stavljanje u promet laganih plasticnih kesa za nošenje, a Ministarstvo privrede i održivog razvoja pozvalo je građane da koriste platnene kese ili korpe.

Reč je o zabrani na osnovu Zakona o upravljanju otpadom, a odnosi se na kategoriju plasticnih kesa debljine do 50 mikrometara, navodi Hina.

I dalje je dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih kesa koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste iskljucivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane, saopštilo je Ministarstvo privrede i održivog razvoja.

Lagane plastične kese, koje su već na tržištu i trgovci ih imaju na zalihima, moci će da se koriste do isteka zaliha.

Plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih kesa biće dozvoljeno na pijacama, u pekarama, ribarnicama, poslastičarnicama, u prodavnicama mešovite robe, mesarama i na drugim mestima gđe se prodaje hrana, isključivo da bi se u njih stavljala rasuta, odnosno industrijski neupakovana hrana ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.

Vrlo lagane plasticne kese neće moći da se koriste na prodajnim mestima gde se ne prodaje hrana, kao što su prodavncie sa odećom, obućom, kućnim aparatima, apotekama, knjižarama i slicno.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Hrvatska

#kese u hrvatskoj

#zabranjene kese