Stiglo rešenje enigme koja traje decenijama - kako je ženama hladno uvek, osim kad su oskudnije obučene

Sigurno ste bili svedoci takvih scena u prohladnim zimskim danima kada je vikend - da na ulici sretnete nasmejanu koleginicu u mini-suknji, što možda ne bi bilo toliko neobično da se dan ranije nije žalila kako joj je hladno u kancelariji, tražeći da se grejanje pojača. Naravno, dok je temperatura na radnom mestu bila potpuno normalna, oko 26 stepeni Celzijusa.

Ispostavilo se da su se za ovaj fenomen zaintresovali i pravi naučnici, i to posle jedne izjave koju je svojevremeno dala Kardi Bi (Cardi B). Naime, svojevremeno je objavljen snimak na kom je ona u hodniku jednog hotela (oskudnije obučena, što se da videti 😄) u prilično veselom raspoloženju rekla nešto neobično.

- Napolju je hladno, ali ja se i dalje osećam kao riba jer top mački nikad ne može da bude hladno - rekla je ona tom prilikom.

IZVOR: YT / Tyler Watson

Verovali ili ne, ovaj snimak je zaintresovao tim od 4 naučnika (odnosno naučnice) iz Floride u SAD, koje su izradile čitavo istraživanje pod nazivom Kada vreli izgled daje osećaj da vam nije hladno: Dokazi da samoobjektifikacija inhibora osećaj hladnoće.

Nakon širokog istraživanja, tim naučnica je utvrdio sledeće - žene koje se smatraju za privlačne i koje su svesne toga, teže samoobjektifikaciji (postupak kojim osoba samu sebe posmatra kao seksualni objekat u koji će drugi gledati i procenjivati ih) što kao posledicu ima da su manje svesne da im je hladno.

Drugim rečima, mozak žena koje su ponosne na svoj izgled je toliko usmeren na osećaj zadovoljstva što izgledaju poželjno da nema prostora da preradi informaciju da im je možda tako obučenima - i hladno.

Vođa ovog naučnog tima Roksan Felig je ove rezultate predstavila skoro i na svom TikTok profilu (korisničko ime joj je @naia_papaia na ovoj mreži), objasnivši da je praktično sama Kardi Bi rekla suštinu.

- Ona je praktično rekla ono što je bila i moja glavna postavka, odnosno moje teorije objektifikacije. Žene kada su suviše fokusirane na to kako izgledaju, to umanjuje količinu kognitivnih resursa koji služe kako bi im pokazale kakvo je njihovo unutrašnje stanje. To ne važi samo za hladnoću, već i za osećaj gladi, ali i za neke druge stvari, poput otkucaja srca - objasnila je Feligova.

Zanimljivost je i način kako se ovo ispitivanje sprovelo. Budući da bolje metode nije bilo, tim je anketirao devojke koje su stajale na ulazima u noćne klubove na prilično niskim temperaturama (u proseku između 10 i 4 stepena Celzijusa), da bi se onda ispitivala razina njihove samobjektifikacije.

Da li će Kardi Bi dobiti počasni doktorat za ovo otkriće, ostaje da se vidi. 😄

Autor: redportal.rs

#Izlasci

#dejt

#dejtovi

#nije im hladno

#oskudno obučene

#žene