Ovaj automobil je decenijama bio aktuelan

U vreme kada je je industurijska revolucija uzimala maha, stvarali su se nove i modernije stvari koje su ljudima omogućavale bolji i lakši život. Upravo time se bavio i Jozef Ganc. Ovaj čovek se smatra izmiteljem automobila koji je preteča čuvene "bube" koja se proizvodila u Folksvagenovoj fabrici.

Nekoliko godina pre nego što je Adolf Hitler izneo ideju o narodnom autu u saradnji sa Poršeom, Jozef Ganc je ulicama vozikao prototip svoje majske bube (Maikaefer). Gance je tako nazvao automobil izrađen u saradnji sa fabrikom Adler. Međutim, 1932. se pojavio "standard superior", koji takođe bio Gancova ideja, a ličio je na današnju bubu.

Foto: Wikipedia.org

Svoj standardni model Superior, Ganc predstavilja na IAMA (Internationale Auto- und Motorradausstellung) u Berlinu u februaru 1933. Novi kancelar Adolf Hitler izrazio interesovanje za njegov dizajn i nisku prodajnu cenu od 1.590 rajhsmarka. načinio skice koje je potom predao Poršeu.

Gancov automobilski časopis Motor-Kritik je ugašen, a sam Ganc je zbog problema sa Gestapoom otišao u Švajcarsku. Umro je u Australiji 1967.

Ganc se ne pominje u Folksvagenovoj zvaničnoj istoriji, niti u muzeju u Volfsburgu.

IZVOR: YT / Wall Street Journal

Autor: Redportal,rs

#Hitler

#buba

#folksvagen

#ganc