Pre 13 godina napustio nas je ovaj poznati Nišlija

Pevač Šaban Bajramović rođen je 16. aprila 1938. u Nišu, pevao je romsku i srpsku muziku.

Sa 19 godina beži iz vojske zbog ljubavi, i biva proglašen dezerterom. Osuđen je na 3 godine zatvora na Golom Otoku. Iako je bio u ozloglašenom zatvoru, tamo je počeo da se bavi pevanjem stvorivši u zatvoru džez orkestar.

Vrsta muzike kojom se on bavio u to vreme u Srbiji nije bila nešto interesantna pa se on uputio u Sloveniju gde snima svoj prvi album.

Više od 20 godina nastupao je u muzičkom sastavu Crna Mamba, a od indijske premijerke Indire Gandi je proglašen kraljem romske muzike. Njegova izvedba pesme Đelem, Đelem je izabrana za himnu svih Roma Sveta.

Sa Mostar Sevdah Reunionom 2001 snima i CD pod nazivom A Gypsy Legend, u izdanju World Connection sa kojim dobija veliku popularnost na World Music sceni u svetu.

Miloš Stojanović snima film Šaban, a Snail Records mu izdaje album sa kojim dospeva na evropske top liste, dok mu je najpoznatiji World Music magazin u svetu, britanski Songlines, u recenziji dao markicu TOP OF THE WORLD.

Magazin Tajm ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu. Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i imali su 4 ćerke.

U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. 

Premuo je 8. juna 2008. od posledica moždanog udara u Nišu.

IZVOR: YT / Ovaj Onaj

Autor: Redportal.rs

#goli otok

#indira gandi

#komunisti

#romaska muzika

#Šaban Bajramović