Poznati negativac iz Parka iz doba Jure, po svemu sudeći, nije mogao da napada na kopnu

Veliki dinosaurus kog smo znali da viđamo u serijalima filmova o dinosaurusima, famozni spinosaurus koji je u dužini dostizao i 15 metara, dok mu se telesna masa kretala i do 6 tona, po svemu sudeći nije bio toliko spretno biće na kopnu kao što smo mislili do sad.

Ovaj džinovski gušter s izgledom krokodila dugo je bio enigma za naučnike koji se bave periodima kada su dinosaurusi vladali Zemljom. On je zapravo najveći mesojed koji je do sad pronađen, veći i od tiranosaurusa, a sudeći po zadnjim saznanjima, ovaj gušter je više voleo da pliva nego da hoda.

Foto: Wikipedia.org/Андрей Белов / www.deviantart.comabelov2014artSpinosauridae-773270478 / CC BY 3.0

SLIKA: Grafički prikaz kako je spinosaurus izgledaio (sredina)

Budući da su pronađeni u steni koja je davno bila mesto velikih i nabijalih reka (gde je sad Sahara), naučnici su utvrdili da su ove životinje živele isključivo od mesa koje bi ulovili u vodi, a ne na kopnu.

Proučavajući preko 1.000 ostataka zuba pronađenih u sedimentnim stenama u Maroku, stručnjaci sa Univerziteta u Portsmutu su zaključili da su zubi spinosaurusa mnogo brojniji od zuba ostalih dinasaurusa, i to u razmeri od 150 prema 1.

Ne znamo ni za jednu drugu lokaciju u kojoj je pronađeno toliko zuba dinosaurusa u jednoj steni - izjavio je profesor Dejvid Martil sa Univerziteta u Portsmutu.

U timu naučnika koji su radili na proučavanju ostataka je i paleontolog Dr Nizar Ibrahim, koji je radio na proučavanju repa ovog stvorenja.

Rep spinosaurusa ima takve dodatke da zajedno stvaraju jedinstven i neočekivan oblik za takvu vrstu guštera, tako da formira veliki organ, nalik na peraje - napisao je on u stručnom članku za naučni časopis Nature.

U pripremi je izrada kompjuterskih modela ovih životinja koji će biti podvrgnuti pretpostavkama naučnika iz Portsmuta, budući da današnji programi mogu uspešno da simuliraju kretanje životinja u različitim sredinama ukoliko im se učitaju precizni parametri, što ovi stručnjaci misle da mogu da urade.

Da li to znači da ćemo spinosaurusa u budućnosti moći da gledamo samo u napetim akcionim scenama koje se dešavaju ispod vode, ili će filmadžije i dalje želeti da ga opisuju kao čudovište koje lovi na kopnu, ostaje da se vidi.

IZVOR: YT / BBC Earth

Autor: redportal.rs

#Otkriće

#spinosaurus