Poznati škotski glumac često nije imao ništa manje zanimljiv privatan život od likova koje je tumačio

Na veliku žalost mnogih generacija legendarni glumac kog pamtimo kao prvog (po mnogima i jedinog) Džejmsa Bonda ili oca Indijane Džonsa, veliki glumac Šon Koneri je umro 31. oktobra, ostavivši iza sebe pregršt živopisnih likova koje je tumačio u skoro 70 godina karijere.

Konerijev život međutim, nije bio tipičan život neke razmažene zvezde. Rođen u siromašnoj škotskoj porodici u Edinburgu 1930. godine, nije imao previše izbora tako da je sa 16 godina otišao u vojsku, gde je odslužio 3 godine. Posle toga je radio mnoge poslove, između ostalog kao šofer, spasilac i radnik na čišćenju mrtvačkih kovčega.

Međutim, nakon što se bacio na vežbanje u karijeri modela se brzo probio da bi na kraju bio primećen od režisera i raznih producenata, što je od njega napravilo onog Konerija kakvim ga znamo danas. Negde u to vreme, dok je još radio kao model, u Edinburgu je pretukao 6 članova bande Valdor koji su reketirali bilijarske barove. To ipak, neće biti jedini put da se suočio sa opasnim momcima.

Zapravo, jedna od najzanimljivijih epizoda iz njegovog realnog žviota desila se 1957. godine, dok je sa glumicom Lanom Tarner snimao film Drugo vreme, drugo mesto (Another Time, Another Place). Tarnerova je tada bila omiljena glumica mnogih režisera, ali je važila i za opasnu ženu, budući da su je uglavnom povezivali sa mafijaškim porodicama u Los Anđelesu.

IZVOR: YT / Classic Film & TV Cafe

Budući da je sa Konerijem snimala film u Britaniji, njen tadašnji dečko, inače član mafijaške porodice Koen (Cohen family) koja je kontrolisala mnoge nezakonite poslove u Kaliforniji, robustan momak i bivši marinac po imenu Džoni Stompanato (slika desno), nije bio naročito srećan što je sa Konerijem trebala da snima intimnije scene. Zbog toga je rešio da Koneriju i lično zapreti.

Zaposleni na snimanju filma su kasnije pričali kako je Stompanato uleteo na snimanje, tražeći Konerija. Kada ga je našao, izvukao je pištolj i zapretio mu da se drži dalje od Tarnerove. Međutim, tada se opet pokazalo zašto je Koneri bio idealan glumac za Džejmsa Bonda, koji će se snimiti tek nekoliko godina kasnije.

Foto: Wikipedia.org/nepoznato

Naime, Koneri je uhvatio Stompanatov pištolj i oteo mu ga iz ruke, uvrnuvši mu zglob. Malo je reći da je ovaj član Koenove porodice bio iznenađen, jer mu se tako nešto nikada nije desilo. Zbunjen, izleteo je sa snimanja i vratio se za SAD, dok su svi na setu bili zadivljeni Konerijevom pribranošću. Možemo reći da je ova epizoda iz realnog života bila poput mnogih u kojima ćemo Konerija videti kasnije, dok je tumačio Bonda.

Stompanato inače nije bio srećne sudbine. Posle ovog malog skandala za koju štampa ipak nije saznala. Tarnerova je odbila da ga vodi na dodelu Oskara, što ga je još više razbesnelo. Zato je prilikom posete njenoj kući izneo svakakve pretnje, između ostalog, da će joj iseći lice i time uništiti karijeru. Te pretnje Tarnerovoj četrnaestogodišnjoj ćerki su zvučale prilično realno. Svi su znali da je takve stvari radio i inače za Koenove.

U strahu, devojčica je zgrabila nož i ubola ga u grudi, ubivši ga na mestu, a na suđenju je proglašena za nevinu jer je procenjeno da je izvršila ubistvo iz nužde.

Koneri je, naravno, postao to što je postao, priznajemo, potpuno zasluženo. Možda se u ovoj njegovoj odlučnosti i krije razlog zašto će možda zauvek biti smatran za najboljeg Bonda od strane mnogih.

Istina, Koneri izgleda da je često voleo da ulazi u duele u kojima je trebalo da se vidi ko je glavni, tako da je početkom osamdesetih, u jednom prijateljskom rvanju koji je imao sa Stivenom Sigalom, njemu bio povređen zglob. Ali to je već neka druga priča. 😊

Autor: Marko Radovanović

#gangster

#šon koneri