Važno je, navela je Vujović, da nastavimo rad na usklađivanju sa zahtevima EU ☝️

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je danas, tokom predsedavanja sastankom Radne grupe za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, da Zelena agenda nije samo trend već imperativ.

Vujović je naglasila da je važno i da svaki pojedinac da svoj doprinos kako bi zajedno čuvali planetu. Istakla je:

Zelena agenda nije samo moderan trend, već mora da se nametne kao moralni imperativ.

Važno je, kako je naglasila i da nastavimo rad na usklađivanju sa zahtevima EU.

Vujović je navela:

Verujem da će početak pregovora biti snažan podsticaj napretku procesa pristupanja, što će ubrzati i dostizanje ciljeva Zelene agende. Trenutno je u izradi Strategija zaštite životne sredine - Zelena agenda, kojim se definišu pravci razvoja koji se poklapaju sa pet stubova Zelene agende za Zapadni Balkan a to su dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, borba protiv aerozagađenja, zaštita i očuvanje prirode i biodiverziteta i uspostavljanje održivih lanaca za snabdevanje hranom i ruralni razvoj.

Ministarka je naglasila da je preduslov da Radna grupa bude efikasnija kako bi uspešno ispunili sve ciljeve Zelene agende. Važno je da se na njoj radi zajednički a to se kako je dodala pre svega odnosi na sektore zaštite životne sredine, energetike, poljoprivrede, transporta i privrede, ali i na sve ostale koji učestvuju u njenom radu.

Tokom sastanka predstavljene su, kako se navodi u saopštenju, aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine važne za ispunjenje ciljeva Radne grupe, poput ulaganja u sisteme za monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom staklene bašte, infrastrukturne projekte, planirane dalje investicije, kao i nacionalni i regionalni projekat koji se odnosi na Zelenu agendu.

Prema njenim rečima, u Srbiji je od početka Zelena agenda vezana za primenu zahteva EU - prvo onih u sklopu Poglavlja 27, ali i ostalih poglavlja iz Klastera 4. U Radnu grupu za izradu tog planskog dokumenta uključeni su predstavnici više ministarstva i drugih institucija, kao i nevladine i organizacije civilnog društva, što nam obezbeđuje širi društveni konsenzus o ovoj važnoj temi, što i jeste naš cilj, rekla je Vujović.

Autor: tanjug.rs