Beograd Prajd srpskim LGBT organizacijama! ☝🏻

Na zvaničnom Instagram nalogu Merilinka Festivala objavljeno je saopštenje kojim GayEcho, Optimist magazin i Međunarodni festival LGBT filma – Merlinka najavljuju bojkot Beograd Prajda 2023 i obraćaju se Civil Rights Defendersi njenom predstavniku Goranu Miletiću.

Ovo saopštenje prenosim u celosti: 👇🏻

Javni servis LGBT Srbije – GayEcho, Optimist magazin i Međunarodni festival LGBT filma – Merlinka objavljuju da će bojkotovati Beograd Prajd 2023. sve dok se švedska organizacija Civil Rights Defenders i njen predstavnik Goran Miletić ne povuku iz organizovanja i vrate Beograd Prajd srpskim LGBT organizacijama! ☝🏻
Švedska multinacionalna organizacija Civil Rights Defenders koja je u isto vreme organizator i donator Beograd Prajda uspela je da izgura sve srpske LGBT organizacije, ukine Upravni odbor i skrajne najvidljivije lice Beograd Prajda, Marka Mihailovića, te postane jedini organizator prošlogodišnjeg debakla od EvroPrajda koji pokušavaju da predstave kao veoma uspešan projekat.
Civil Rights Defenders je uzurpirao Beograd Prajd društvene mreže (Facebook, Twitter i Instagram) i bez ikakve konsolidacije sa lokalnim LGBT organizacijama najavio Nedelju ponosa i Beograd Prajd za period od 4. do 10. septembra 2023. godine. Smatramo da je srpska LGBT populacija talac švedske organizacije Civil Rights Defenders i njihovog predstavnika Gorana Miletića i da se tome mora stati na put!
Zahtevamo od Civil Rights Defendersa: 👇🏻
📮 Da prestanu sa aktivnostima koji su vezani za organizaciju Beograd Prajda
📮 Da prestanu da prikupljaju sredstva od sponzora i donatora u ime Beograd Prajda
📮 Da prestanu da zastupaju Beograd Prajd ispred državnih institucija, diplomata i javnosti
📮 Da dostave detaljan finansijski izveštaj o organizaciji EvroPrajda
📮 Da neizmenjene rezultate sprovedene evaluacije EvroPrajda javno objave
📮 Da se povuku iz organizacije Beograd Prajda i vrate ga lokalnim LGBT organizacijama
Užasnuti smo ovom zloupotrebom Beograd Prajda i LGBT zajednice od strane švedske organizacije Civil Rights Defenders koja se lažno predstavlja kao organizacija koja želi da doprinese boljem položaju LGBT osoba u Srbiji.
Sve dok ne budu ispunjeni naši zahtevi GayEcho, Optimist i Merlinka neće objavljivati informacije o Beograd Prajdu i Nedelji ponosa, niti će učestvovati u njenim aktivnostima. Takođe, pozivamo druge LGBT organizacije, organizacije za ljudska i manjinska prava, medije i javnost da nas podrže u ovom bojkotu sve dok se situacija ne promeni.

Autor: redportal.rs