Srbiju očekuje još zemljotresa?

Četiri zemljotresa pogodila su juče Aleksandrovac. Nije ni svanulo, a tlo je počelo da se trese. Prvi potres bio je u 4: 44 časova, jačine 3,6 stepeni rihtera, a u 04: 57 je usledio još jedan iste jačine. Tle je potom neko vreme mirovalo, da bi se opet zatreslo u 05:30 pa u 7: 23 časova, i ta dva potresa bila su jačine 1,6 stepeni rihtera, stoji na listi automatski lociranih zemljotresa na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda.

A ovakav scenario mogao je, kaže da se nasluti još 11. novembra kada je malo posle ponoći Aleksandrovac pogodio jedan zemljotres od 2,4 stepena rihterove skale, kaže za Kurir Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla. Kaže da je današnji potres očekivan, kao i da se značajnije podrhtavanje tla može očekivati tokom čitavog novembra i decembra.

- Analizom seizmičkih podataka poslednjih 120 godina došlo se do zaključka da se zemljotresi dešavaju češće u proleće i jesen. U Srbiji su najveće šanse da se desi zemljotres u novembru i decembru, to su najkritičniji meseci, ali i u aprilu i maju - kaže meteorolog. Kaže, dva prva zemljotresa od 3,6 stepeni uopšte nisu zanemarljivi.

- Sve što se bliži četvrtom stepenu nije zanemarljivo. Kada nakon dva jača zemljotresa uslede dva slabija, to ukazuje da se tlo smiruje. Ipak, mora se pratiti situacija naredna tri dana - rekao je on.

Autor: Kurir

#Aleksandrovac

#Srbija

#Zemljotres