Nisam optimističan i ne verujem da će doći do sastanka s Kurtijem, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas ideju da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.

- Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo nekakvim zaključnim sporazumom, a to je trebalo da bude u prvom sporazumu. Mi smo malo i slabi, nisam nešto naročito pametan, ali nisam ni idiot. Nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote. Nema ništa od tog posla - odgovorio je Vučić na pitanje novinara, o spekulacijama medija da postoji plan u tri tacke za resenje aktuelene situacije na KiM čija je sustina da se Srbija saglasi da se o zahtevu za ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana.

Zamoljen da prokomentariše izjave američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera koji je rekao da je zabrinut zbog 21. novembra (za kada je Kurti najavio kazne za Srbe koji nisu preregistrovali automobile) i da što pre treba raspravljati o ZSO Vučić je rekao da je Hovenijer s pravom uplašen.

Kao što sam i ja uplašen, dodao je, jer sam posle julske krize, krajem avgusta u Briselu rekao da imamo problem sa ličnim kartama.

- Rekao sam mi ćemo predočiti nešto što nije lako za nas, ali je to u okviru naše politike i Otvorenog Balkana i to je nešto što je nemoguće da neko odbije. Da bi prevazišli tu situaciju, ali oko tablica je to nemoguće - naveo je Vučić.

On kaže da su ga tada molili da to uradi, da će oni preuzeti na sebe brigu oko tablica.

- Rekli su naš je posao da ubedimo Kurtija da se to reši drugačije i kao što vidite, nije se rešilo ništa - rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da govori stvari koje ne mora, samo da bi pokazao kako smo saterani u ćošak, što su Srbi sa celog Kosova razumeli i sad je, kako ističe, mnogo teže.

- Kako ću ja sad da im kažem da se sutra vrate u institucije? Srećom, oni su sami postavili uslove. Nema od tog posla ništa, dok se ne ispune oba uslova i to je to - poručio je Vučić.

Vučić je izjavio da ne veruje da će doći do sastanka između njega i Aljbina Kurtija, ali da je uvek spreman za to.

Na pitanje novinara da li je Makron imao neki predlog za izlazak iz ove situacije na KiM i neki predlog rešenja posle izlaska Srba iz institucija, da li smo bliži formiranju ZSO, pošto Kurti najavljuje mogućnost susreta sa vama i da li postoji takva mogućnost, Vučić je rekao:

- Postojala je. Uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti. Razgovarao sam sa Makronom o mnogo toga, Srbi su jasno napisali u svom zvaničnom saopštenju šta su uslovi za povratak u institucije - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je, ipak, optimističniji posle sastanka sa Makronom, kaže da nikada nije optimističan, ali da je imao vrlo dobar sastanak, iz ugla bilateralnih i drugih odnosa.

- I rekao sam da ne mogu o svemu da govorim. A što se odnosa sa Prištinom tiče, ne postoji razlog zbog kojeg bi bio optimističan. Doneo sam danas i dokumenta i oko tablica o kojima pričamo i pokazao sam i Makronu - evo izvoli, je l ovde piše 'KS - RKS'. Piše, samo to tražim, ali oni neće to da daju jer su to ukinuli jednostranom odlukom 2020. godine. Zato što su to statusno neutralne tablice, samo tražimo ono što piše, samo da nam niko ne izmišlja ono što ne piše - poručio je Vučić.

Na pitanje šta mu je još rekao Makron, dodao je: "Još mnogo toga, nije uvek sve za javnost".

Vučić je rekao je da je imao veoma dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama, a tako i o KiM, sa francuskim predsednikom u Jelisejskoj palati.

Vučić je, nakon sastanka sa šefom francuske države, ukazao da retko kada govori na ovakav način, ali da je izuzetno zadovoljan što je došao u Pariz i imao priliku da ovako dugo razgovara sa Makronom.

- Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Razgovarali smo o situaciji na KiM, našim bilateralnim odnosima. Početkom sledeće godine se nadam i očekujem posetu Makrona našoj zemlji - rekao je on.

Vučić je kazao da je poneo sva dokumenta koja govore ili potvrđuju šta su stavovi Srbije, predao ih, govorio o ozbiljnosti našeg pristupa i želju da se situacija umiri i stabiliziju, ali i frustracijama našeg naroda, pošto deset godina neko ne ispunjava svoje preuzete obaveze.

- Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi - podvukao je on.

Vučić je ukazao da je sa Makronom razgovarao i o evropskoj perspektivi, ali i svim pitanjima saradnje, naših privrednih komora, MEDEF, napretku našeg aerodroma, dodajući da Vansi fantastičan posao radi, što svi koji putuju mogu da vide kako izgleda naš aerodrom, ali i metrou i svemu važnom.

- Veoma sam zadovoljan razgovorom - kazao je on.

Makron je Vučića dočekao ispred Jelisejske palate, uz prisustvo garde Republike Francuske, a potom je usledio tet-a-tet sastanak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a sutra ga očekuje i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je na svom Fejsbuk profilu naveo je da je moguće da će se na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine, a za sutra je planiran radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Poslednji put Vučić i Makron koji su do sada imali 15 susreta, razgovarali su početkom oktobra u Pragu, u okviru samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice, kada je održan trilateralni sastanak, kojem je pristvovao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza" sutra će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron i on će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta.

Od 2018. se Pariski mirovni forum posvećuje pronalaženju konkretnih rešenja i mera za suočavanje sa globalnim izazovima.

Posebnost tih mera i rešenja je da imaju međunarodnu dimenziju, jer u izradi učestvuju različiti akteri iz celog sveta.

Borba protiv klimatskih promena je jedna od tema kojom se bavi Forum već duže, a pandemija je otežala postizanje ciljeva u toj oblasti.

Od rata u Ukrajini veći deo sveta je pogođen posledicama tamošnjih sukoba, kroz humanitarne krize, rastuću inflaciju i cene energenata, kao i rastuću nesigurnost u snabdevanju namirnicama, ali i političkim i ekonomskim poremećajima većih razmera, pa je ove godine najveći fokus upravo na toj temi.

Tako i sam moto dvodnevnog skupa ukazuje da će se učesnici posvetiti pitanju kako zaustaviti rat u Ukrajini, ali pre svega i kako se suočiti sa posledicama, sprečiti polarizaciju u svetu, koji bi minirali kolektivne napore.

Na različitim panelima, sutra i prekosutra, razmotriće se višeslojne krize sa kojima se suočavamo trenutno i učesnici će pokušati da daju svoj doprinos u savladavanju problema.

Na programu su paneli koji će se baviti ophođenjem posledicama višeslojne krize po stanovništvo, saradnji u doba konflikata, novi postavljanje globalizacije u polarizovanom svetu, usredsređivanju globalne saradnje na zelenije i održivije društvo, uspostavljanje etičkijeg i bezbednijeg digitalnog sveta, kao i podsticanju inkluzivnijeg i pravednijeg društva.

Predsednik Vučić prisustvovaće panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama, a sutra ga očekuje i i bilateralni susret sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Vučić