Od početka projekta obučeno je i licencirano 1.800 instruktora u kompanijama i razvijeno je 14 dualnih obrazovnih profila

Od donošenja Zakona o dualnom obrazovanju 2017. u Srbiji do danas, po tom modelu se školovalo 10.500 đaka.

U okviru projekta Dualno srednje obrazovanje i obuka u Srbiji - DVET koji je finansirala Austrijska razvojna agencija, a podržala Federalna privredna komora Austrije nastavu je pohađalo i pohađa 8.500 učenika, i od njih 3.000 koji su završili polovina je zaposlena.

Video: Tanjug/NZ

Od početka realizacije projekta obučeno je i licencirano 1.800 instruktora u kompanijama i razvijeno je 14 dualnih obrazovnih profila, od ukupnih 65 koji se primenjuju u Srbiji.

Danas se kroz ovaj program školuje 3000 učenika, u 47 gradova i opština širom Srbije, i ukljucene su 94 škole i više od 300 kompanija, ističe direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović.

Video: Tanjug/NZ

On je kazao da je ovo jedan od najuspešnijih projekata, kao i da je za pet godina koliko je trajao, tema dualnog obrazovanja približena mnogim kompanijama, kompletnom obrazovnom sistemu i đacima.

Vesović je dodao da će naredna faza projekta, kojoj će se priključiti i Švajcarska organizacija za razvoj i finansiranje dodatno proširiti broj kompanija i škola koje će ostvariti saradnju.

- Austrijska razvojna agencija koja je predstavljala najvećeg donatora i podršku ovom procesu nastavlja da radi sa nama. U narednom periodu nam se priključuje i Švajcarska organizacija za razvoj i finansiranje i upravo će zajedno sa PKS i Vladom Srbije, kao i Privrednom komorom Austrije i našim Zavodom za unapređenje vaspitanja i obrazovanja da radi na daljoj fazi ovog projekta - rekao je Vesović.

Video: Tanjug/NZ

On je podsetio da su najveći problemi privrede i ograničenje za njen razvoj i konkurentnost nedostatak stručne radne snage, i cilj je da se primenom ovog modela stvaraju kadrovi koji su potrebni privredi kako bi se privukli novi donatori, jer pomenute probleme u privredi Srbija deli i sa Austrijom, ali i sa mnogim zemljama EU.

- Dualno obrazovanje ulazi u visoko školstvo, već protekle godine u nekoliko obrazovnih profila posebno visokoškolskih studija i master studija je po tom modelu. To je samo nadgradnja nad ovim što radimo. Mislim da ne samo strane kompanije koje funkcionišu u Srbiji, već i domaće kompanije koje rade sa stranim mogu da posvedoče o tome koliko je ovaj program doprineo da budu i dalje konkurentne - ističe Vesović.

Potpresednik federalne privrene komore Austrije Filip Gadi je kazao da ovaj projekat ne bi mogao da bude savremeniji i da je došao u pravom trenutku. Zahvalio je svim profesionalcima i zainteresovanima u Srbiji na saradnji i podršci.

Video: Tanjug/NZ

- Austrijska privredna komora ima veliko iskustvo u ovom segmentu dualnog obrazovanja. Ali mi možemo samo da damo određena uputstva i savete, ono sto je od odlučujućeg značaja je postojanje određenog zakonskog okvira, i prilagođavanje ovog sistema na privredni prostor Srbije, odnosno usaglašavanje sa potrebama same privrede - rekao je on.

On je kao prednost dualnog sistema istakao to što se povratna informacija dobija od samih preduzeća, u smislu potrebnih kvalifikacija, i da se te informacije prenose u obrazovanje.

- Dualno obrazovanje se odvija po treningu kroz rad, koji mora da podrži i školski obrazovni sistem. Ovakav sistem predstavlja model uspeha i to mogu da kažem na osnovu svog isksutva, ja sam u svom preduzeću instruktor i imam 71 učenika koji se obučavaju kroz rad - rekao je Gadi.

On je izneo uverenje da je ovaj projekat postavljanje kamena temeljca za dalju saradnju Srbije i Austrije u oblasti dualnog obrazovanja i potreba privrede u tom smislu.

Autor: Tanjug

#Dualno srednje obrazovanje i obuka u Srbiji - DVET

#Filip Gadi

#Mihailo Vesović