Ovaj model nikada nije skinut s dnevnog reda, ali je u ovom trenutku možda i življi nego ikad

Ova ideja za rešavanje kosovskog čvora očigledno je i dalje negde na stolu i predstavlja potvrdu nemačkog angažovanja u regionu. Međutim, veliko je pitanje koliko to odgovara Beogradu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Model dve Nemačke nikada nije skinut s dnevnog reda u pronalaženju rešenja za kosovski problem, ali je u ovom trenutku možda i življi nego ikad.

Bez obzira na mnogobrojne pritiske i ucene koje je trpela svih ovih godina, Srbija je ostala čvrsto na poziciji da ni po koju cenu ne pristane na međusobno priznanje, na kom Priština uporno insistira.

Foto: I. Radulović

Takva situacija dovela je do vraćanja modela dve Nemačke u fokus. On se očigledno nalazi na nečijem stolu, zbog toga u Prištini nikako nisu zadovoljni, a pitanje je koliko je on uopšte primenljiv u slučaju Kosova i Metohije i da li bi mogao da usreći Srbiju, ocenjuju sagovornici Kurira.

Iza kulisa

U Prištini se uveliko spekuliše da je na ovo rešenje, koje godinama forsira Nemačka, pritisnut kosovski premijer Aljbin Kurti i da je bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton angažovana na pisanju budućeg sporazuma, koji bi sadržao elemente pomenutog modela.

Artan Behrami, savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, izašao je s tvrdnjama da će do novog sporazuma Beograda i Prištine bez međusobnog priznanja doći već za nekoliko meseci.

- Već nekoliko meseci iza kulisa se priprema predlog sporazuma Kosova i Srbije, koji ne sadrži međusobno priznanje ni na početku, ni u sredini, ni na kraju. Od svojih međunarodnih prijatelja saznao sam da baronica Ketrin Ešton i ambasador Frenk Vizner u dogovoru s Miroslavom Lajčakom rade na modelu konačnog sporazuma, koji ima elemente nemačko-nemačkog sporazuma - tvrdi Behrami i dodaje da je Vizner uoči nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija u Briselu predložio da Kosovo odustane od priznanja budući da iz Beograda nema ni nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi...

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je ova ideja očigledno i dalje negde na stolu i da predstavlja potvrdu nemačkog angažovanja u regionu.

- Ideja je da se preko tog modela pokuša prevazilaženje situacije koja sad ne odgovara Zapadu. Prva stvar je da Srbija neće da prizna Kosovo ni pod kojim uslovima, a druga je da se nekako interes Srbije zadovolji i da se omogući napredak prema članstvu u EU. Jer evrointegracije su šargarepa za ceo region. Vraćanje na model dve Nemačke pokazuje i koliko svi dosadašnji pokušaji nisu dali rezultat, a ovo je jedina varijanta koja nudi potvrdu kosovske državnosti bez priznanja Srbije. Međutim, nema šanse da to prođe, jer Srbija neće da prizna Kosovo, neće pristati na mogućnost da Kosovo postane član UN, i to je za Srbiju neprihvatljivo i ne zadovoljava njene državne i nacionalne interese. Nije primenljiv, ali očigledno da je to negde na stolu - ocenjuje Milivojević.

Trovanje odnosa

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić podseća da su u dve nemačke živeli Nemci, a da u slučaju KiM imamo Albance i Srbe, koji se proteruju.

Foto: Pink.rs/Printskrin

- Totalno je drugačija situacija. Model dve Nemačke je lažna priča, ali ona postoji. Nemci guraju taj koncept već više od 10 godina. Što se njih tiče, taj predlog jeste živ, ali što se nas tiče neprihvatljiv je. Ne možemo Zajednicu srpskih opština da implementiramo, a sad će neko pred nas da stavi na sto model dve Nemačke? Situacija je takva da se na svaki način dezavuišu sporazumi, odnosno sve što ne odgovara albanskoj strani oni ne primenjuju. Dok se ne omogući normalan život za Srbe na KiM, dok se ne uspostavi model suživota i tolerancije, sve ove velike priče samo truju odnose. Proces je naopako postavljen - naglašava Miletić.

Šta je model dve Nemačke

Primena modela dve Nemačke značila bi aranžman između Beograda i Prištine po uzoru na rešavanje problematičkih odnosa između Istočne i Zapadne Nemačke nakon Drugog svetskog rata, kada su postojale okupacione zone i Hladni rat.

Zapadna i Istočna Nemačka dogovorile su se nakon više od dve decenije, 1972. godine, da obe, kao samostalne države, postanu ravnopravne članice UN. Pritom, Zapadna Nemačka nikada nije priznala Istočnu Nemačku. To stanje je trajalo do pada Berlinskog zida 1989. i ujedinjenja dve Nemačke. Model dve Nemačke se pominjao tokom pregovora o Kosovu još 2007, kada ga je izneo Volfgang Išinger, tadašnji predstavnik EU u posredničkoj trojci.

Od tada figurira, sa manje ili više intenziteta, kao zgodan model i za rešavanje kosovskog pitanja kao konflikta u kom nijedna strana ne želi da kompletno popusti. Zagovornici ovog modela smatraju da bi se njegovom primenom omogućilo obema stranama da zadrže svoje osnovne pozicije.

Eštonova sarađuje s Lajčakom

Portparolka EU Paloma Kabaljero izjavila je da se nekadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton neće priključiti timu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Ipak, ona je rekla da je Lajčak „u redovnom kontaktu s prethodnim fasilitatorima i ljudima s dubokim znanjem u dijalogu, uključujući baronesu Ešton“.

- Međutim, ona se ne pridružuje Lajčakovom timu - izjavila je Kabaljero.

Autor: Kurir

#Ketrin Ešton

#Kosovo

#Miroslav Lajčak

#aljbin kurti

#model dve Nemačke