Po broju neradnih dana nismo rekorderi 💁🏻‍♀️

U četvrtak, 11. novembra, obeležava se državni praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, što je ujedno i poslednji državni praznik na koji se ne radi u ovoj godini.

Pre 2012. godine, ovaj datum se obeležavao samo na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji i to počev od 2005. godine.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Ove kalendarske godine, gledajući Zakon o radu, u našoj zemlji se odmaralo ukupno 13 puta. Počeli smo sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom, kada smo proslavili Božić, i nastavili u februaru, kada se obeležavao Dan državnosti. Za Vaskrs smo imali 4 neradna dana. U čevrtak, 11 novembra je i poslednji praznik, odnsobno neradan dan u ovoj godini.

Nova godina – 1. i 2. januar

Prvi dan Božića, verski praznik – 7. januar

Sretenje - Dan državnosti Srbije – 15. i 16. februar

Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa

Praznik rada – 1. i 2. maj

Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

Autor: Blic.rs / redportal.rs

#Srbija

#neradni dani

#praznik