Za dodelu radio-frekvencija za mrežu zainteresovani SBB, Telekom, Telenor i A1

Regulatorni okvir kojim je stvoren preduslov za početak procesa javnog nadmetanja za dodelu frekvencija za korišćenje 5G mreze u Srbiji postoji, izjavila je rukovodilac Grupe za planiranje i razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vladana Radisavljavić Ðorđević.

Ona je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), koji je uz podršku komore organizovalo Društvo za informatiku Srbije, ocenila da se sa uvođenjem 5G mreže ne kasni i navela da su za dodelu radio frekvencija za mrežu zainteresovani SBB, Telekom, Telenor i A1.

Vladana Radisavljavić Ðorđević je navela da je na osnovu stvorenog regulatornog okvira, naš regulator, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL pre malo više od 3 meseca objavio javni poziv operatorima da se prijave za korišćenje određenih radio frekvencijskih opsega.

Video: Tanjug/Tanjug

- Interesovanje za radio-frekvencije su iskazala 4 operatora i to SBB, Telekom, Telenor i A1 a na osnovu prikupljenih podataka i svojih analiza RATEL će doneti odluku ako smatra da su ispunjeni uslovi za dodeljivanje dozvola po sprovođenju postupka javnog nadmetanja - istakla je ona.

Objasnila je da dalja procedura podrazumeva da regulatorno telo odluku dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje radi na tzv. Pravilniku o minimalnim uslovima.

Pravilnik će sadržati podatke kao što su minimalna cena za deo spektra, koliko će se dozvola izdati, postoji ili obaveza pokrivanja duga i slično.

- Nakon donošenja pravilnika od strane Ministarstva, regulator raspisuje javno nadmetanje čiju proceduru i sprovodi - rekla je Vladana Radisavljević Ðorđević.

Istakla je i da se Srbija u okviru evropskih integracija i poglavlja 10. trudi da se usaglasi sa relevantnim i važećim direktivama u elektronskim komunikacijama.

Navela je da se u skladu sa tim u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija priprema Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama kojim će naša zemlja biti usklađena sa važećom evropskom regulativom u ovoj oblasti a pomenuti zakon bi trebalo da se usvoji do kraja ove godine.

Više učesnika konferencije je iznelo stav da se sa uvođenjem 5G mreže u Srbiji kasni, a Zoran Živković iz firme Towers net je ukazao da smo 2019. godine imali ozbiljne najave da se uvodi 5G mreža i da tender samo što nije raspisan, a da dve godine kasnije tog tendera još nema.

Naveo je primer Velike Britanije koja u julu 2019. nije imala nijednu 5G stanicu, a sada su mnogi britanski gradovi pokriveni ovom mrežom.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da drži tehnološki korak sa svetom i da ima 5G mrežu kao što je imaju Kinezi, Nemci, pa i Afrika.

Zaključeno je da bi pripreme na uvođenju ove mreže, za koju je ocenjeno da kasni, trebalo ubrzati kao i da bi RATEL do kraja ove godine trebalo da raspiše tender za dodelu frekvencija operatorima.

Učesnici su iskazali nezadovoljstvo time što se niko od 4 pomenuta operatora, iako su po rečima organizatora pozvani na sastanak, nije odazvao, kao i što nije došao niko iz RATEL-a.

Autor: Tanjug

#5G mreža

#Srbija

#Vladana Radisavljavić Ðorđević