Projekat je za građane Valjeva veoma važan jer će smanjiti aerozagađenje

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je radove u JKP “Toplana Valjevo”, koja će prelaskom na gas u narednoj grejnoj sezoni značajno popraviti kvalitet vazduha u tom gradu.

Vujović je istakla da je ovaj projekat, koji se realizuje uz podršku Ministarstva, za građane Valjeva veoma važan, jer će doprineti da se smanji aerozagađenje u ovom gradu.

– Svesni činjenice da se Valjevo, od kada se meri kvalitet vazduha, konstantno nalazilo u trećoj kategoriji gradova sa preterano zagađenim vazduhom. Odobrili smo značajna sredstva kako bismo popravili kvalitet života građana. U tom cilju, sufinansiramo rekonstrukciju velikog kotla u gradskoj toplani sa 80 miliona dinara – rekla je Vujović novinarima.

Ona je naglasila da očekuje da će radovi biti gotovi u ovoj godini.

– Tada će emisija PM čestica iz toplane biti eliminisana. Do kraja godine će biti završeni i radovi na toplovodu, a tada na ovaj sistem grejanja mogu da se priključe Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje, Istorijski arhiv, kasarna “Živojin Mišić” i drugi objekti u blizini – dodala je.

PM čestice predstavljaju mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, kiseline i prašine, uz teške metale, i nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, industrije i saobraćaja.

Ministarstvo je Valjevu dodelilo sredstva putem javnog konkursa, a na isti način, dodeljena su sredstva za ozelenjavanje gradskih parkova, uklanjanje divljih deponija i zaštitu zemljišta.

– Ukupna ulaganja u Valjevu kroz konkurse, računajući i učešće grada, u ovoj godini su premašila iznos od milion evra. Želim da čestitam i gradonačelniku Gojkoviću i njegovom timu na brzo pripremljenim projektima, kako bi ova sredstva stigla baš u Valjevo. Ujedno ih pozivam da nastave da se trude, a ministarstvo koje vodim će nastaviti da podržava kvalitetne zelene projekte, jer samo zajedno možemo da se izborimo za čistiju budućnost generacija koje dolaze – poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Valjevo je takođe deo velikog projekta, koji se realizuje uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Reč je o „Regionalnom centru za upravljanje čvrstim otpadom Kolubara – Kalenić“, ka kojem će gravitirati 15 lokalnih samouprava, odnosno više od pola miliona građana.

Autor: Tanjug

#Irena Vujović

#Valjevo

#jkp toplana valjevo

#ministarstvo zaštite životne sredine