Doček ispred Sabornog hrama u Podgorici

Patrijarh srpski gospodin Porfirije dolazi danas po službenoj dužnosti u Crnu Goru, kako bi sutra učestvirao u svečanosti ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Ustoličenje će se obaviti na Cetinju, bez prisustva vernog naroda, što je odluka mitropolije kako bi se smanjile tenzije koje su pretile da izazovu građanske sukobe.

Naime, Cetinje je poznato kao antisrpski nastrojeno, pa samim tim su stanovnici ovog mesta najvećim delom i protiv same SPC. Oni su najavili protest na dan ustoličenja na Cetinju i da će pokušati da spreče taj čin, koji oni vide kao ponižavanje države Crne Gore. Prisustvo ovom skupu najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Srpskog Partijarha danas u 18.00 časova ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici dočekuje verni narod zajedno sa crkvenim velikodostojnicima mitropolije crnogorsko-primorske, nakon čega je najavljeno održavanje večernje liturgije, zatim obraćanje patrijarha i mitropolita. Na kraju će sve biti upriličeno kulturno-umetničkim programom.

Ova manifestacija predstavljaće zamenu za veliki narodni skup koji je trebalo da bude održan unutar i ispred Cetinjskog manastira tokom ustoličenja, ali zbog neprijateljskog okruženja, ipak je odlučeno da crkva to obavi "iza zatvorenih vrata".

Autor: redportal.rs

#ustolicenje

#ustolicenje cetinje

#ustolicenje cetinju

#ustolicenje joanikija

#ustolicenje mitropolita