Prve otpremnine dobiće 102 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža

Nakon četiri meseca čekanja, na račune radnika čačanske Fabrike reznog alata (FRA) počele su da ležu prve uplate otpremnina i drugih dugovanja.

Prve otpremnine, u visini trećine bruto ličnog dohotka ostvarenog za svaku godinu rada, dobiće 102 radnika koji imaju više od 40 godina radnog staža, dok će 289 radnika, koji ne zadovoljavaju uslov za penziju, dobiti po 200 evra za svaku godinu radnog odnosa.

Takođe, biće isplaćena i 73 radnika koji su zaključili ugovor o radu nakon 2014. godine.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Ðelić rekao je da se nada da će sve uplate biti izvršene do kraja meseca.

- Nakon što su nam tri puta vraćali spiskove na dodatnu ispravku za kategoriju radnika koji ne zadovoljavaju uslov za penziju, konačno smo dobili pozitivan odgovor komisije Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Svi spiskovi su uredni naglasio je Ðelić.

On je naglasio i to da će Fond solidarnosti nadležnog ministarstva isplatiti devet zaostalih plata u visini minimalca onim radnicima koji platu nisu primali prethodnih 11 meseci.

Podsetimo, Fabrika reznog alata od 2008. godine traži kupca, a zabog opterećenja zaduženjima, 2015. godine deo fabrike odlazi u stečaj.

Međutim, prema najavama Ðelića, deo radnika koji koristi socijalni program uskoro će se vratiti na posao.

- Sada je izvesno da se osniva novo preduzeće koje će se zvati Fabrika za obradu metala, našli smo kupca i nastavljamo sa istim programom reznog alata, koji će zaposliti 210 ljudi - rekao je on.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate od visokokvalitetnog čelika koji je izvozila u zemlje u regionu.

Fabrika se bavila i proizvodnjom za vojnu industriju i do kraja 90-ih godina je zapošljavala oko 4.200 radnika.

Autor: Tanjug

#ISPLATA

#fra

#Čačak