Njima je taj rat bio potreban.

Kada pričamo o Kosovu i Metohiji, Vidovdanu, i celokupnoj srpskoj borbi za očuvanje ne možemo a da ne pomenemo bitnog aktera događaja s kraja 90-iih. U pitanju je bivši predsednik Crne Gore i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije, Momir Bulatović.

Na svaki Vidovdan nemoguće ne pomenuti šta bi bilo da 1999. NATO alijansa nije izvršila agresiju na SRJ. I šta su to Albanci ponudili u zamenu za podršku. Odgovore na ta pitanja dao je Momir Bulatović u intervjuu za Ekspres.

- Amerikancima smo nudili bazu Bondstil, uz saglasnost vlada Srbije i Jugoslavije za simboličnu nadoknadu od 1 dolara. Nudili smo im da nas prime u NATO, jer ako smo u NATO-u, ne mogu da nas bombarduju. Nudili smo im, takođe, da upravljaju rudnim bogatstvom, da im damo koncesije na energetske i rudne potencijale Kosova i Metohije, jer ako mi ne možemo da nađemo zajednički jezik sa Albancima, nek to bude neka engleska ili američka kompanija. Sve smo im nudili da ne bude rata, ali je rat moralo biti. Njima je taj rat bio potreban.

Na pitanje da li je zaista naša strana nudila članstvo u NATO, Bulatović je odgovorio:

- To je Milan Milutinović predložio Medlin Olbrajt. Na tom sastanku pred Rambuje, kada joj je Milutinović rekao da je Srbija spremna da uđe u NATO, ona se prvo onesvestila, nije verovala šta joj nudimo, a onda se vratila i rekla "ne, to nije opcija". Bilo bi mnogo pametnije da su nas primili u NATO nego što su nas bombardovali.

IZVOR: YT / RTS Oko - Zvanični kanal

Autor: Redportal.rs

#momir bulatović