Nakon toga se utvrđuje predlog teksta ustavnih promena

Narodna skupština će 8. juna na plenarnoj sednici razmatrati pitanje promene Ustava. U pitanju je predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena, izjavio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

- Nakon toga, naš Odbor za ustavna pitanja trebalo bi da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Narodna skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani - rekao je on.

Cilj je da se u širokim konsultacijama, i sa kao najkompetentnijim predstavnicima pravne struke, dođe do širokog konsenzusa, a samim tim i do rešenja koja će biti dugoročna, efikasna i pravična.

- Ponoviću da je predmet naše pažnje izmena onih odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija, tako da o drugim promenama neće biti reči - istakao je Dačić.

Dačič je dodao da su promene jednim delom obaveza koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali većim delom potreba da ustavni sistem omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom.

Autor: Tanjug

#Srbija

#Ustav

#ivica dacic