Velika promena u evropskom fudbalu ⚽

U svetu fudbala danas je kao bomba odjeknula vest da se pravi nova liga pod nazivom Superliga Evrope!

Nju su oformili bogati klubovi mimo UEFA takmičenja Lige šampiona i izazvali brojne reakcije među klubovima u Evropi, pa tako i u našoj državi.

Predsednik Partizana Milorad Vučević izneo je stav kluba za Novosti:

- Sve se više u svetu produbljuje jaz između bogatih i siromašnih i onih manje bogatih. Stvara se potreba da se sve ultra komercijalizuje i da se fudbal kao igra stavi na 2. mesto. U toj koncepciji se sve druge zemlje pokazuju kao kolonijalni privesci koji eventualno mogu da za njih proizvode po jeftinim cenama igrače i ništa više - rekao je Vučelić.

Prvi čovek Partizana smatra da je ovo "ubistveno za fudbal" i da odudara od "deklarativnih priča o ujedinjavanju Evrope i premošćavanju jaza između severa i juga".

- Ovakva Superliga bi zaista stavila fudbal kao sport na drugu stranu. Možete misliti kako bi izgledala svetska i evropska prvenstva bez najvećih zvezda, Ronalda i Mesija, koliko bi to bilo neprivlačno za sponzore. To bi dodatno unizilo reprezentativni fudbal, zamislite na šta bi ličile reprezentacije Portugalije i Španije. Postavlja se na glavu ceo sistem, potpuno nakaradno - rekao je on.

Predsednik crno-belih dodaje da reakcija UEFA bude pametna i racionalna.

- U toj kombinaciji recimo nema Ajaksa, koji je ozbiljan velikan. Bilo bi i mnogo manje novca u ostalim evropskim takmičenjima, a to je za Partizan i Zvezdu jako bitan detalj za funkcionisanje. Svi zaboravljamo da bi mi imali mnogo veći rejting da nije bilo sankcija, ovim se postavljaju novi gubici. Jedna potpuno neprirodna stvar, jedna vesternizacija i amerikanizacija svega - zaključio je Vučelić za Novosti.

Kakav je stav Crvene zvezde možete pročitati u tekstu ispod:

Autor: novosti.rs

#Evropa

#fk partizan

#fudbal

#superliga