Mere protiv koronavirusa ne dozvoljavaju ustoličenje

Svečano ustoličenje patrijarha Porfirija, koje je planirano za 23. maj u Pećkoj Patrijaršiji, odlaže se do daljeg zbog strogih epidemioloških mera, saznaje Nova.rs.

Kako navodi izvor ovog portala iz Patrijaršije, odlaganje ceremonije ustoličenja usledilo je nakon odluke Sinoda, a razlog su stroge epidemiološke mere na Kosovu, koje podrazumevaju zabranu okupljanja u zatvorenom prostoru za više od deset osoba.

Zbog toga će, kako se navodi, umesto u Peći, svečano otvaranje Svetog Arhijerejskoj Sabora biti na Vračaru u Hramu Svetog Save, 24. maja u 9 sati ujutru, kad je predviđena i liturgija.

Radni deo Sabora počinje dan kasnije, 25. maja. Patrijarh Porfirije izabran je za poglavara SPC na Izbornom saboru koji je održan 18. februara ove godine.

Ustoličenje patrijarha se po pravilima SPC isključivo vrši u Pećkoj patrijaršiji, gde je tron patrijarha. Od 1999. otežani su uslovi jer teritoriju kontrolišu privremene prištinske institucije, te se na ustoličinja svečana uvek čeka malo duže dok patrijarh odmah po izboru preuzme svoju funkciju.

Radni deo Sabora SPC na dnevnom redu ima i izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

Autor: nova.rs / redportal.rs

#Odloženo

#Pećka patrijaršija

#patrijarha

#porfirija

#u peći

#ustoličenje