Akademik nije izdržao borbu protiv koronavirusa

Ugledni srpski ortopedski hirurg Milorad Mitković (70) preminuo je u sredu uveče od posledica koronavirusa.

Radi se o vrhunskom stručnjaku, hirurgu UKC Niš u penziji i profesoru hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Mitković je bio i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Profesor Mitković pored medicinske prakse dao je značajan doprinos i u oblasti medicinskih istraživanja, naročito svojim studijama u oblasti ortopedske hirurgije.

Bio je na čelu mnogih istraživačkih timova u Srbiji i svetu, koji su se bavili inovacijama u oblasti lečenja preloma kostiju, korekcije deformiteta, produženja ekstremiteta, kao i ugradnje veštačkih kukova.

Realizovao je ukupno 12 naučnih projekata, od toga 2 u Švajcarskoj, a patentirao je 44 pronalaska pod svojim imenom. Autor je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga.

Profesor Mitković konstruisao je sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji je posle ispitivanja u Jugoslaviji, Nemačkoj i Švajcarskoj primenjen na oko 25.000 pacijenata širom sveta. Ovaj izum, koji i danas nosi ime po profesoru - Fiksator po Mitkoviću, naročito je primenjivan u zbrinjavanju ranjenika u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Univerzitetski Klinički centar Niš se oprostio od ovog vrhunskog stručnjaka. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Niš, sa dubokim žaljenjem i tugom obaveštava javnost, da je od posledica bolesti izazvane zaraznom bolešću COVID-19, juče, 7. aprila u kasnim večernjim satima, u svojoj 70. godini, preminuo prof. dr Milorad Mitković, poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta.

Pokojni prof. dr Milorad Mitković, bio je redovni član SANU, na šta smo, kao njegove kolege bili naročito ponosni.

Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata.

Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu, nadaleko je bio poznat po svojim patentima.

Njegov pronalazak- sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta.

Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića koji je preminuo od posledica koronavirusa, veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka.

Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima prof. dr Milorada Mitkovića.

Autor: redportal.rs

#hirurg mitkovic

#hirurga mitkovica

#milorad mitkovic

#milorada mitkovica

#mitkovic

#ortoped mitkovic

#ortopeda mitkovica

#ortopedu mitkovicu

#preminuo ortoped