Zrna kakaoa se biraju ručno 👌

Napravljena od retkog Nacional kakaa sakupljenog sa samo 14 farmi u dolini Piedra de Plata u Ekvadoru, To'ak čokolada je nesumnjivo najvrednija čokolada na svetu.

Ekvadorski čokoladni brend To’ak tvrdi da su njegovi proizvodi među najkvalitetnijim na svetu. To'ak se najčešće naziva 'najskupljom čokoladom na svetu', što je tehnički tačno, jer se njene male čokoladice mogu prodati po ceni do 490 dolara po pločici od 50 grama, ali kompanija veruje da jednostavno pozivajući se na proizvod jednostavno kao skup ne govori u stvari celu priču o To'aku.

Foto: To'ak Chocolate/ To'ak Chocolate

- Da je na nama, radije bismo nas zvali najvrednijom čokoladom na svetu. Cena je samo sredstvo za postizanje cilja. Na kraju krajeva, ono što zaista pokušavamo da uradimo je da stvorimo za svet nešto potpuno jedinstveno i lepo, nešto što prevazilazi samo skupu čokoladicu i ulazi u carstvo iskustva - napisao je suosnivač To’ak-a Džeri Tot na blogu kompanije.

Kompanija koristi samo najfiniji kakao Nacional, drevnu sortu koja je klasifikovana kao izumrla 2009. Na sreću, ljudi koji stoje iza To'aka uspeli su da pronađu neke od najstarijih gajeva kakaoa na svetu u dolini Piedra de Plata , od kojih je za neke kasnije potvrđeno DNK analizom da su 100% Nacional kakao.

To'ak plaća najviše cene na svetu svojim odabranim uzgajivačima kakaa, a to takođe utiče na cenu krajnjeg proizvoda. Zatim sledi proces pravljenja čokolade. Zrna kakaoa se biraju ručno, kako bi se osiguralo da samo najbolji uđu u fazu prerade. Osim po ceni, To'ak je najpoznatiji po pionirskom starenju čokolade, procesu inspirisanom starenjem žestokih pića poput viskija i konjaka.

IZVOR: YT / CNBC Make It 

- Kada se viski skladišti u hrastovom buretu, on izvlači ova hemijska jedinjenja iz drveta i uvlači ih u viski, što daje ukus i boju, Prilikom starenja čokolade u drvenim buradima, odvija se sličan proces. Čak i u čvrstom obliku, čokolada ima interesantnu prednost u izdvajanju ukusa i arome iz drveta: naime, upijajuća ulja koja su prirodno prisutna u kakau - objašnjava se u To’ak blog postu.

To'ak je eksperimentisao sa brojnim tehnikama starenja, stavljajući čokoladu u različite vrste buradi, kao i u ekvadorske drvene posude, u različitim vremenskim periodima (od nekoliko meseci do 8 godina). Kompanija takođe meša svoju čokoladu sa aromatičnim jedinjenjima kao što su kambodžanski biber Kampot, ekvadorsko drvo Palo Santo ili narandža sa Galapagosa, i stalno eksperimentiše sa novim načinima za poboljšanje ukusa svoje čokolade.

Vredi napomenuti i umetničko pakovanje i ručno rađene drvene kutije u kojima se isporučuje većina To’ak proizvoda takođe utiču na cenu čokolade. Ekvadorska kompanija voli da kaže da prodaje kompleksno iskustvo, a sudeći po međunarodnom uspehu brenda, nekima ne smeta da za to plate stotine dolara.

Nisu svi voljni da plate više od 60 dolara do 490 dolara za čokoladicu, tako da je malo verovatno da ćete pronaći To'ak čokoladu na policama vašeg lokalnog supermarketa.

IZVOR: YT / To'ak Chocolate

Autor: redportal.rs