Od 2012. godine plavu čokoladu prodaje francuski čokoladar Vlrhona pod imenom Dulcei

Plava čokolada tek treba da dostigne popularnost mlečne, tamne i bele čokolade, ali je već prepoznata kao jedna od najgenijalnijih varijacija bele čokolade ikada stvorene.

Istorija plave čokolade može se pratiti do 2004. godine kada je francuski poslastičar Frederik Bau bio zauzet pokazujući svoje veštine tokom izložbe u Japanu. Očigledno se toliko zaneo tokom emisije da je ostavio svoju belu čokoladu da se topi na pari 4 dana. Kada se konačno vratio na to, čokolada je postala bledo smeđa i imala je veoma izrazit miris i ukus. Osim boje nalik na karamelu, ova nova poslastica imala je mlečnu glatkoću bele čokolade, ali i note ukusa butterscotcha, karamela i peciva, kao i izrazit ukus pečene kafe. Frederik Bau je brzo prepoznao potencijal svog otkrića i rodila se plava čokolada.

- Slučajno, magijom... postala je plava! Ova čokolada se pojavila sa neverovatnom bojom i mirisom - rekao je Bau nedavno agenciji Frans pres.

IZVOR: FB / AFP News Agency

Frederik Bau je znao da je na nečemu u trenutku kada je prvi put probao plavu čokoladu, ali pošto je poslastica tehnički rezultat nesreće, greške, nije bilo načina da se rezultat reprodukuje, barem ne odmah. Francuski poslastičar proveo je narednih 7 godina eksperimentišući i usavršavajući proces, kako bi svaki put proizveo najbolju plavu čokoladu.

Plava čokolada je nastala kada je bela čokolada ostavljena predugo u bain-marie podvrgnuta hemijskom procesu poznatom kao Maillardova reakcija. Slično je karamelizaciji, samo što utiče i na aminokiseline, a ne samo na šećere. Oba su oblici neenzimskog smeđivanja.

Foto: Printscreen YouTube/Chef Studio

Od 2012. godine plavu čokoladu prodaje francuski čokoladar Vlrhona pod imenom Dulcei, ali iako je ostavila popriličan utisak među poznavaocima u godinama od tada, plava čokolada još uvek nije mejnstrim desert. To je delimično zato što francuski zakonodavci odbijaju da priznaju slatku poslasticu kao četvrtu vrstu čokolade, umesto toga smatraju je varijacijom bele čokolade.

IZVOR: YT / Chef Studio

Autor: redportal.rs