Del Monako: Publika može da očekuje jedan sveobuhvatni, bezvremeni stilski pristup, prepun fantastičnih kostima. 💖

Turandot, poslednja opera slavnog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija uskoro će, posle skoro pola veka od poslednje postavke, ponovo postati sastavni deo redovnog repertoara Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, a u režiji Marija Pavla del Monaka i pod dirigentskom upravom Stefana Romanija i Đorđa Pavlovića.

Premijera u Narodnom pozorištu biće održana 23. decembra u 19.30č., a u Madlenianumu nedelju dana kasnije, 30. decembra u 19.30 č.

Predstava će imati dve ravnopravne premijere, s obzirom na to da Narodno pozorište sprema ovo opersko remek-delo u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum sa kojim je do sada realizovalo već nekoliko veoma uspešnih zajedničkih predstava. 

Turandot je poslednja Pučinijeva opera koju, iscrpljen teškom bolešću i smrću 1924., nije završio, već je to, dve godine kasnije, uradio kompozitor Franko Alfano.

U jeku priprema reditelj Mario Pavle del Monako kaže:

Sama činjenica da se Turandot nije izvodila u Beogradu skoro pola veka, povlači veliku odgovornost svih koji su deo ove produkcije, ali moram da priznam da upravo ta činjenica predstavlja za mene posebnu čast i simbol je jednog poverenja koje sigurno nećemo izneveriti. Štaviše, ubeđen sam da će nas to još više i motivisati da na repertoar vratimo ovakav značajan naslov. Publika može da očekuje jedan sveobuhvatni, bezvremeni stilski pristup, prepun fantastičnih kostima, scenografski protkan fluidnim i višenamenskim scenskim elementima.

Foto: privatna arhiva

Scenografiju i kostime kreira Vilijam Orlandi, a u autorskom timu nalaze se i Volfgang fon Zoubek ( (dizajner svetla), Miloš Kecman (koreograf), Frančesko Bonati (asistent kostimografa), Edit Makedonska/ Vesna Janssens (koncertmajstor), Đorđe Stanković (šef Hora), Ivana Dragutinović Maričić (stručni saradnik).

Poslednju inscenaciju ove opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uradio je Jovan Putnik, a premijera je održana 17. oktobra 1975.

Autor: Redportal.rs

#opera

#pučini

#turandot