Oni mogu ponuditi put ka novim tretmanima za mušku neplodnost.

Prvi put u istoriji, istraživači su uspeli da uzgajaju par testisa u laboratoriji. Stvoreni od nezrelih ćelija testisa uzetih od novorođenih miševa, brzo su razvili strukture koje liče na one koje se vide u prirodnim klecama i mogu čak biti sposobne za proizvodnju sperme.

Kao i kod drugih tipova organa uzgojenih u laboratoriji, koji se obično nazivaju organoidi, minijaturni spermatozoidi su stvoreni da bi omogućili istraživačima da steknu nove uvide u razvoj organa i bolesti. Do sada, naučnici nisu imali in vitro sistem za modeliranje testisa, pa se tim koji stoji iza razmnoženih spermatozoida stoga nada da će unaprediti naše razumevanje muške seksualne funkcije.

- Veštački testisi su obećavajući model za osnovna istraživanja razvoja i funkcije testisa, koji se mogu prevesti u terapijske primene za poremećaje seksualnog razvoja i neplodnosti - objasnio je autor studije dr Nitzan Gonen u izjavi.

Da bi se stvorili laboratorijski uzgojeni testisi, koji su u suštini mali snopovi ćelija koji simuliraju procese u stvarnim testisima, istraživači su stavili primarne ćelije testisa miša u posebno formulisan medijum za rast. U roku od 2 dana, minijaturni organi razvili su cevaste strukture i obrasce ćelijske organizacije koji odražavaju one koji se vide u pravim gonadama.

Tipično, organoidi se razvijaju tako da liče na organe u njihovoj embrionalnoj fazi, ali autori studije su uspeli da odgajaju svoje mini kuglice do zrelijeg stanja. Ukupno su održavali organoide 9 nedelja, za koje vreme su se proširili u veličini pre nego što su se na kraju srušili kada su njihove potrebe za snabdevanjem krvlju postale prevelike.

Autori studije su posebnu pažnju posvetili razvoju Sertolijevih ćelija, koje podržavaju spermatogoniju i igraju ključnu ulogu u proizvodnji sperme. Važno je da su otkrili da sazrevanje ovih ćelija tokom perioda od 9 nedelja veoma liči na ono što se vidi kod živih miševa u odgovarajućim fazama.

Istraživači takođe ističu da, iako 9 nedelja možda ne zvuči kao dug životni vek, proces spermatogeneze kod živih miševa obično traje samo oko 35 dana. U teoriji, dakle, savršeno je moguće da labaratorski organoid završi ovaj ciklus i proizvede spermu u ovom vremenskom okviru.

Do sada, autori studije tek treba da utvrde da li njihove replike mogu postići ovaj podvig, iako kažu da su njihovi eksperimenti dali prve indikacije da ovi organoidi mogu da podrže ulazak [spermatogonijskih matičnih ćelija] u mejozu, proces kojim sperma se proizvodi.

- U ovoj studiji razvili smo organoide testisa od miševa, ali je vrlo moguće da se slična podešavanja mogu primeniti za generisanje organoida testisa od dečaka pre puberteta - pišu istraživači. Ako se takvi organoidi mogu proizvesti iz ljudskih ćelija, onda oni mogu ponuditi put ka novim tretmanima za mušku neplodnost.

- Ako su ovi organoidi u stanju da u potpunosti oponašaju funkcionalnost testisa odraslih, očekivali bismo da će moći da proizvedu haploidnu spermu in vitro. Ova sposobnost bi mogla biti revolucionarna i omogućiti neplodnim pacijentima da imaju biološko dete - tvrde autori studije.

Studija je objavljena u Međunarodnom časopisu bioloških nauka.

Autor: redportal.rs