Ferofluid je prvobitno razvila NASA za ubacivanje goriva u raketne motore bez pomoći gravitacije 🎛🎶

Umetnik Dakd Jang napravio je zvučnik koji vizualizuje muziku uz pomoć ferofluida. Ferofluid je tečnost ispunjena sitnim magnetnim česticama. Ova viskozna crna mrlja reaguje na elektromagnetni uređaj i pleše sinhronizovano sa zvukovima koji se puštaju.

U nastavku možete pogledati video-snimak na kome se vidi postupak sastavljanja ovakvog zvučnika. Naime, prvo se tretira staklena posuda da se fluid ne bi zalepio, zatim se brusi 3D odštampano kućište i povezuje se sa elektromagnetnim uređajima. Kompletni prototip kada radi ne izgleda isto kao na snimku jer se mrlja raspada, ali Jung kaže da je zvučnik još uvek u fazi izrade i da će konačna verzija biti znatno poboljšana.

IZVOR: YT / DAKD Jung

Ferofluid je prvobitno razvila NASA kako bi ubacila gorivo u raketne motore bez pomoći gravitacije. Međutim, to nije uspelo, ali ima druge praktične koristi. Ferofluid se koristi i u umetnosti, za prigušivače zvučnika, u kugličnim ležajevima ili kao zaptivač na čvrstim diskovima.

I pre ovoga ferofluid je našao primenu u vizualizaciji muzike, ali uokviru kontejnera što je izgledalo urednije s obzirom da je u pitanju crna tečnost.

IZVOR: YT / Nigel John Stanford

Autor: redportal.rs

#Muzika

#ferofluid

#ples

#vizualizacija muzike

#zvučnik