Žena je prvobitno od bivšeg supruga tražila 240.000 evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka

Vrhovni sud u Portugalu naložio je muškarcu da bivšoj supruzi plati 60.000 evra kao naknadu za čišćenje i kuhanje koje je obavljala tokom njihovog tri decenije dugog braka.

Kućni poslovi odavno se ne smatraju dužnošću supruge, a pojavljuje se i sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu i dobijaju je. Posljednji takav slučaj stiže iz Portugala.

Presudom koja je donesena 14. januara okončano je dugo suđenje u kojem se par bivših supružnika borio na raznim sudovima u Portugalu, prenosi Oddity Central. Žena je prvobitno od bivšeg supruga tražila 240.000 evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka, ali njena je presuda odbačena s navodima da nema pravo na finansijsku naknadu.

- Budući da rad proveden u kući nije zakonski potreban prema de facto sindikatu, njegovo pružanje kao doprinos i spontano ispunjenje prirodne obaveze - napisao je sudija Barcelosu u svojoj presudi, prenosi portal Index.

Žena je podnela žalbu i sud je ovaj put presudio u njenu korist, ali njen bivši muž žalio se vrhovnom sudu. Tamo je presuđeno da kućani poslovi, "iako ostaju nevidljivi, imaju jasnu ekonomsku vrednost". 

Sud je utvrdio finansijsku vrednost kućanih poslova koje je žena obavljala korištenjem nacionalne minimalne plate kao kriterijuma, pomnoživši je s 12 meseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njenih troškova u tom razdoblju.

Autor: redportal.rs

#muž

#presuda

#sud

#žena