Te godine su kupili 2 akcije sinu Rajanu

Osnivač Amazona Džef Bezos objavio je pismo para koji je kupio 2 akcije Amazona 1997. godine u okviru godišnjeg pisma akcionarima.

- Usput smo stvorili bogatstvo od 1,6 biliona dolara za vlasnike akcija. Ko su oni? Vaša stolica je jedna, a moje akcije Amazona učinile su me bogatim. Ali više od 7/8 deonica, koje predstavljaju 1,4 biliona dolara stvorenog bogatstva, u vlasništvu je drugih. Ko su oni? Oni su penzioni fondovi, univerziteti i 401 (k), a to su Meri i Lari, koji su mi poslali ovu belešku iznenada, baš kad sam sedeo da napišem ovo akcionarsko pismo - napisao je Bezos.

U nastavku donosimo pismo para u celosti:

- Poštovani gospodine Bezos,

Hvala što ste od Amazona napravili sjajnu kompaniju! Mislili smo da biste želeli da znate kako je to donelo korist našoj porodici.

Davne 1997. godine kada ste javno objavili Amazon, naš sin Rajan imao je 12 godina i proždrljiv je čitalac. Za njegov rođendan, 1997. godine, kupili smo 2 akcije vaše nove kompanije za prodaju knjiga, što je bilo sve što smo u to vreme mogli priuštiti. U roku od godinu dana ili nešto više, akcije su se podelile 2 za 1, zatim 3 za 1, pa ponovo 2 za 2, dajući mu 24 akcije. Akcije su bila na naše ime zbog njegovih godina. Nameravali smo da mu ga stavimo u starateljstvo, ali nikada nismo uspeli da to rešimo, ali on je znao da su za njega.

Nekoliko puta tokom godina, Rajan je želeo da unovči akcije, ali uvek smo govorili da ćemo ih kupiti od njega, a zatim se na kraju okrenuti i vratiti mu na poklon. Bila je to neka šala u porodici.

Zbog eksponencijalnog rasta vrednosti, odlučili smo da podelimo zalihe između sebe i oboje naše dece, Rajana i Keti. Ove godine Rajan kupuje kuću i želeo bi da proda neke akcije. Nakon pretraživanja originalnih sertifikata, pre prodaje morali smo da pretvorimo deonice papira u digitalne. Primetili smo da je prvi sertifikat o deljenju bio vrlo mali. Ne mogu da zamislim koliko je još akcija izdato od tog datuma!

Uključena je kopija Amazon sertifikata od 1997 - pre 24 godine. Ove 2 akcije imale su predivan uticaj na našu porodicu. Svi smo uživali gledajući kako vrednost Amazona raste iz godine u godinu i to je priča koju volimo da pričamo drugima.

Čestitam na sjajnoj karijeri kao izvršnog direktora Amazona. Ne možemo ni da zamislimo koliko ste naporno radili vi i vaš tim kako biste Amazon učinili najuspešnijom i najinovativnijom kompanijom na planeti. Sada ćete možda imati vremena da se opustite i nadoknadite ono što želite da uradite, poput istraživanja svemira!

Jedva čekamo da vidimo gde Amazon sledeće isporučuje! Sledećeg dana na Mars!

S poštovanjem,

Mari i Lari

P.S. Poželeli smo da smo kupili 10 deonica!

Autor: redportal.rs

#Akcije

#Amazon

#akcionari

#džef bezos

#pismo