Postavljanje spomenika se očekuje u 2. polovini aprila 2021. godine.

Kako prenosi mitrovica.info, na sednici mitrovačke gradske Skupštine doneta je jednoglasna odluka da se postavi spomenik braniocima grada iz 1941. godine.

Predviđeno je da se u naselju Stari most postavi spomen obeležje palim vojnicima koji su u Aprilskom ratu 1941. godine, u periodu od 10. do 13. aprila, branili Sremsku Mitrovicu od nadolazeće nemačke okupatorske vojske na mestu gde se nekada nalazio pontonski most.

Prošlo je 80 godina otkad je Mitrovački odred koji je bio sastavljen iz dobrovoljačko vojno-policijskih snaga dobio zadatak da štiti prilaze gradu iz pravca Rumske i Laćaračke malte kod pontonskog mosta na Savi. Tu je došlo do sukoba jugoslovenske vojske i vojske Trećeg Rajha potpomognute ustaškim jedinicima Mačekove Hrvatske seljačke zaštite. Vojnici Kraljevine Jugoslavije pružili su dostojan otpor čiji je rezultat bio usporavanje nemačkih jedinica, kao i pogibija jugoslovenskih vojnika.

Mitrovački novinar Stevo Lapčević pokrenuo je inicijativu za postavljanje spomenika. On je smatrao da bi ovim vojnicima trebalo da se oda počast postavljanjem spomen-ploče, s obzirom da se nakon Drugog svetskog rata palim vojnicima Kraljevine Jugoslavije komunistički Titov režim nije odužio iz ideoloških razloga.

Postavljanje spomenika se očekuje u 2. polovini aprila 2021. godine.

Autor: mitrovica.info / redportal.rs

#Spomenik

#Sremska Mitrovica

#vojska