Iako muškarci češće voze bicikl, ova fizička aktivnost ima veći i pozitivniji uticaj na žene

Nova studija je otkrila da lekari prepisuju manje antidepresiva ljudima koji voze bicikl na posao.

Inače, anketirano je oko 380.000 ljudi koji žive u Škotskoj, a studija je pokazala da vožnja biciklom na posao smanjuje rizik od depresije i anksioznosti.

Iako muškarci češće voze bicikl, ova fizička aktivnost ima veći i pozitivniji uticaj na žene nego na muškarce.

Istraživači su kombinovali podatke o 378.253 osobe starosti od 16 do 74 godine sa popisa stanovništva Škotske 2011. sa podacima o receptima britanske Nacionalne zdravstvene službe za narednih pet godina.

Ispitanici žive i rade u Edinburgu ili Glazgovu, žive u blizini biciklističke staze i nisu im prepisani antidepresivi na početku studije.

Istraživači su otkrili da je među biciklistima u tih pet godina bilo 15 odsto manje recepata za depresiju i anksioznost, u poređenju sa nebiciklistima.

- Naš nalaz da ovaj isplativ i održiv način putovanja poboljšava mentalno zdravlje sugeriše da će politike ulaganja u biciklističke staze i podsticanje aktivnog putovanja verovatno imati široke koristi - rekao je vođa istraživanja profesor Kris Diben sa Škole za geonauke u Univerzitet u Edinburgu.

Takođe je napomenuo da "ovo ne samo da može poboljšati mentalno zdravlje ljudi, već može pomoći i u smanjenju zagušenja puteva i zagađenja vazduha".

Autor: redportal.rs