Otac mora da zna kako da se ponaša prema ženi i detetu tokom prvih dana nakon izlaska iz porodilišta ⚠️

Ginekološko-akušerska klinika KBC-a Zemun dozvoliće prisustvo oca na porođaju, a biće organizovana i obuka oba roditelja o važnosti dojenja i nege bebe tokom prvih dana života, najavio je ginekolog i akušer prim. dr Tomislav Stefanović, upravnik GAK-a u KBC Zemun, prenosi Zadovoljna.rs.

Više od 55.000 ljudi potpisalo je peticiju portala Zadovoljna.rs o potrebi prisustva bliske sobe na porođaju, a odmah su reagovali iz zemunskog porodilišta i započeli proceduru koja će omogućiti i olakšati pratnju u porođajnoj sali, prenosi Ona.rs.

U Ginekološko-akušerskoj klinici KBC-a Zemun biće omogućeno ne samo prisustvo oca, već i obuka oba roditelja o važnosti dojenja i nege bebe tokom prvih dana života.

Otac će prisustvovati porođaju, ali i prvim momentima u životu bebe, što podrazumeva i dojenje, koje je od velike važnosti za razvoj novorođenčeta. Dojenje deteta je često mukotrpan proces, posebno za prvorotke i to je nešto što i otac mora da razume i da na neki način bude deo tih promena. To je u psiho-fizičkom smislu bitno za majku i za bebu. Saveti i pomoć koju pedijatrijske sestre pružaju majkama odmah po rođenju bebe, moraju se odraziti i na oca. On mora da zna kako da se ponaša prema majci, ženi, ali i detetu tokom najosetljivijih, prvih dana po njihovom izlasku iz porodilišta. Takođe, treba da razume zašto mora da se ponaša na određeni način dok traje adaptacija mame i bebe na nov način života - objašnjava prim. dr Stefanović.

Autor: ona.telegraf.rs

#ZEMUN

#beba

#kbc zemun

#otac

#porođaj

#prisustvo oca