Prioritet politike sada mora biti da se ekspeditivno uspori podizanje plata i rast cena

Međunarodni monetarni fond je ponovo smanjio prognozu rasta SAD-a za 2022. godinu na 2,3 odsto sa junske projekcije od 2,9 posto i upozorio da će za Vašington biti "sve veći izazov" da zemlja izbegne recesiju.

Fond je takođe snizio procenu realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) najjače svetske ekonomije za 2023. godinu na 1,0 odsto sa 1,7 procenata, koliko je predviđao 24. juna, kada je održan sastanak s američkim zvaničnicima radi godišnje evaluacije ekonomske politike SAD-a, izveštava Rojters.

Konačni izveštaj MMF-a o stanju američke ekonomije je promenjen, što je odraz naniže revidiranog rasta BDP-a u prvom kvartalu i slabljenjja majske potrošnje stanovništva, koje čini više od dve trećine ekonomske aktivnosti u SAD.

U izveštaju se kao izraziti izazovi navode visoka inflacija i oštro povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi koje je potrebno radi stavljanja rasta cena pod kontrolu.

Izvršni direktori MMF-a su istakli u saopštenju da rast inflacije u inostranstvu "predstavlja sistemske rizike i za Sjedinjene Države i za globalnu ekonomiju".

"Prioritet politike sada mora biti da se ekspeditivno uspori podizanje plata i rast cena, a da se pri tome ne izazove recesija. To će biti težak zadatak", navodi MMF.

Prema proceni Fonda, pooštravanje monetarne politike FED-a trebalo bi da pomogne da se inflacija spusti na 1,9 odsto do četvrtog kvartala 2023. godine sa nivoa od 6,6 odsto koji je prognoziran za poslednje tromesečje ove godine.

To će dodatno usporiti američki rast, konstatuje MMF.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Amerika