Kusturica o njemu snimio film, a Dodik ga odlikovao

Hose Muhika je rođen 1935. godine u Montevideu, u mešovitoj porodici baskijsko-italijanskog porekla. U mladosti je bio pripadnik gerilske radilano-leve grupe Tupamaros, inspirisane Kubanskom revolucijom.

Na opštim izborima 1999. godine, izabran je za senatora Urugvaja. Njegova popularnost je vrtoglavo rasla, pa je reizabran u senat 2004. godine. Od 2005. do 2008. godine, Muhika je bio ministar poljoprivrede.

Za 40. predsednika Urugvaja izabran je 2010. godine. U njegovom mandatu je legalizovana marihuana pod državnom kontrolom, čime je novac sa crnog tržišta prelio u državni budžet. Takođe, dozvolio je istopolne brakove i legalizovao abortus. Kao predsednik, živeo je vrlo skromno. Vozio je svoju Folksvagen Bubu iz 1987. godine, a 90% od svoje predsedničke plate u visini od 12.000 dolara je davao u humanitarne svrhe.

U vreme dok je još bio ministar poljoprivrede, oženio se sa Lucijom Topolanskom, svojom dugogodišnjom vanbračnom suprugom i bivšom pripadnicom Tupamarosa. Sa njom živi na njenoj farmi u predgrađu Montevidea i bave se uzgojem i prodajom hrizantema. Lucija je kasnije postala prva žena potpredsednik Urugvaja.

O Hoseu je 2013. godine snimljen kratak dokumentarni film, čiji je autor Emir Kusturica. Juna 2016. godine, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je Muhiku odlikovao Ordenom zastave Republike Srpske II stepena.

Autor: redportal.rs

#Dodik

#Emir Kusturica

#Hose Muhika

#Milorad Dodik

#Predsednik Urugvaja

#kusturica

#urugvaj