U višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih generala

U višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih generala koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 21. februara 2008. godine, kada je zapaljena Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Današnji pretres je završen iznošenjem odbrane optuženih, a naredni je zakazan za polovinu septembra.

Svi optuženi negiraju delo za koje ih nadležno Tužilaštvo tereti.

Za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje zakon predviđa od dve do 12 godina zatvora, terete se Slobodan Vukolić, bivši načelnik Uprave policije Beograda,Stevan Bjelić, nekadašnji načelnik beogradske policije, zatim Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije MUP Srbije, kao i Zoran Rašković, tadašnji načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerije u Kraljevu.

Oni su inače, ranije, bili optuženi i za zloupotrebu službenog položaja, ali je sud tokom potvrđivanja optužnice, zaključio da "nema mesta ovoj optužbi".

Inače, Apelacioni sud je pravosnažno oslobodio sedmoricu, svojevremeno optuženih za bacanje kamenica na Ambasadu SAD, odnosno izazivanje opšte opasnosti. Teretili su se za paljenje Ambasade, ali se u optužnici to kasnije, na teret stavlja nepoznatim osobama. Šteta na zgradi procenjena je na oko 900.000 dolara, ali Ambasada ne potražuje nikakvu nadoknadu.

Autor: novosti.rs

#Ambasada SAD

#Kosovo

#Suđenje

#generali

#policija